Dýňové kari s cizrnou
- 1 velká máslová dýně nebo 2 dýně Hokkaido
- 400 g sterilované nebo uvařené cizrny
- 8 nahrubo nasekaných šalotek
- 1 lžíce nasekaného česneku
- 1 lžíce nasekaného zázvoru
- 1 čerstvá nasekaná chilli paprička
- 1 lžička mleté kurkumy
- 2 lžičky garam masaly
- čtvrt lžičky pepře
- 400 g drcených rajčat
- 400 g kokosového mléka
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce rybí omáčky
- šťáva z půlky limetky
- sůl
Na ozdobení:
- pražená dýňová semínka
- čerstvé klíčky
Postup: Dýni omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kostky. Přendáme je na plech s pečicím papírem, zakápneme trochou oleje, promastíme a osolíme. Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C do poloměkka zhruba 15 minut.
Poté si připravíme hlubokou pánev nebo hrnec a rozpálíme zbylý olej. Opečeme na něm zvolna zázvor, česnek a šalotku. Přidáme garam masalu, kurkumu a pepř a restujeme, dokud se koření nerozvoní. Přimícháme drcená rajčata, chilli papričku, přivedeme k varu a zalijeme kokosovým mlékem.
Jakmile se začne omáčka vařit, přidáme cizrnu a za dalších pár minut i dýni. Společně vaříme, dokud není dýně měkká. Na závěr dochutíme rybí omáčkou, limetkou a solí. Podáváme dozdobené dýňovými se mínky a podle chuti můžeme přidat čerstvé klíčky.
TIP: Věděli jste, že dýni Hokkaido nemusíte zbavovat slupky? Při vaření krásně změkne a navíc má báječnou barvu a obsahuje spoustu stopových prvků. Ostatní dýně slupky zbavit musíte. Nebo byste alespoň měli.