Více receptů najdete zde |
Další čtyři díly se věnují látkám, které pozitivně ovlivňují naši imunitu. Tentokrát jsme se zaměřili na „přírodní antibiotika“, jak se jim také někdy říká.
Proč bychom měli zvážit zařazení „přírodních antibiotik“do stravy, ačkoliv k nástupu jejich účinku dochází pozvolněji, než je tomu u syntetických variant? K pozitivům patří komplexnost, s jakou působí. Zápolí jak proti bakteriím, tak plísním i virům.
Lichořeřišnice, česnek i grep. Jak si posílit imunitní systém přírodními zdroji? |
„K silným argumentům patří fakt, že přírodní antibiotika neničí střevní mikroflóru, nevyvolávají přemnožení kvasinek v organismu a na přírodní antibiotika nevznikají rezistence. Je to dáno tím, že jsou vysoce nestabilní, a bakterie tak nedostává potřebný čas pro vybudování odolnosti,“ říká nutriční specialistka.
Mezi přírodní antibiotika a antivirotika patří česnek, cibule, křen, zázvor nebo třeba brusinky. Česnek patří opravdu k velmi silným antibiotikům. Hubí špatné bakterie a naopak zvyšuje množství bakterií prospěšných. Pojídání česneku, ať už paličkového či medvědího, ničí napříč organismem kvasinky i plísně.
„Nejvýznamnější látkou v česneku je allicin. Ten má zároveň antivirotické účinky. Virů, které jsou velmi citlivé k allicinu, je značné množství, a patří mezi ně i vir spouštějící chřipku. Studie navíc ukazují výjimečnou preventivní úlohu česneku. Jeho účinek brání zejména propuknutí choroby,“ doplňuje Šimková.
Restované žampiony s česnekem a petrželkou, bageta
- 5 žampionů
- 3 stroužky česneku
- svazek petrželky
- sůl
- olivový olej
- bageta k podávání
Postup: Očištěné žampiony nakrájíme na tenké plátky, stejně tak česnek. Petrželku pokrájíme nadrobno. Zarestujeme na olivovém oleji. Nejprve vložíme žampiony, počkáme, až pustí vodu a odpaříme ji. Přidáme česnek a petržel a restujeme dozlatova. Nakonec dle chuti osolíme. Podáváme s opečenou bagetkou.