Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Velikonoční mlsání. Na stole by neměly chybět kynuté Jidáše

Celozrnné jidáše foto: Probio

Recept
Velikonoční svátky jsou nejen tradičním symbolem jarního znovuzrození, ale také obdobím spojeným s přípravou mnoha kulinárních specialit. Mezi oblíbené pochoutky patří Jidáše pečené z kynutého těsta a pokapané medem.
  5:00

Celozrnné jidáše

  • 30 g droždí
  • 500 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté bio + 1 lžíce do kvásku
  • 70 g třtinového cukru bio + 1 lžíce do kvásku
  • 200 ml mléka
  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku bio
  • nastrouhaná kůra z ¼ citronu bio
  • vejce na potření
  • med na potření

Postup: Droždí rozdrobte do misky. Přidejte lžíci cukru a rozmíchejte. Přilijte trochu vlahého mléka, přidejte mouku a rozmíchejte. Překryjte utěrkou a nechte v teple vzejít kvásek. V míse promíchejte mouku, cukr, špetku soli, muškátový oříšek a citronovou kůru. Ve zbytku mléka rozpusťte na kousky pokrájené máslo. Do zchladlé mléčné směsi zašlehejte žloutky.

Po 20 minutách kvásek přendejte k mouce, přilijte mléčnou směs a vypracujte těsto. Zakryjte mísu utěrkou a nechte 45 – 60 minut kynout. Během kynutí těsto propracujte.

Velikonoční recepty

Těsto rozdělte na zhruba 17 kousků. Z každého vyválejte pramen a ten stočte do libovolného tvaru. Ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 20 minut kynout. Potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C – horkovzduch. Pečte 20 minut. Ještě horké potřete medem.  

Autor: