16. února 2017 6:21 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Vyzkoušejte dýňový chleba s domácím ořechovým máslem

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Dýňový chleba s ořechovým máslem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dýňový chleba s ořechovým máslem | foto: Vaříme trochu jinak

Upéct chleba nemusí být tak složité, jak se na první pohled zdá. Zkuste si doma připravit dýňový a k němu domácí ořechové máslo.

Dýňový chléb s ořechovým máslem

  • 2vejce
  • 1⁄2 hrnku pasty z dýňových ořechů
  • 1⁄2 hrnku dýňového pyré
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 4 lžíce medu
  • 1⁄4 lžičky skořice
  • špetku soli
  • muškátový oříšek
  • 1⁄2 cm zázvoru
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1⁄2 hrnku mandlové mouky

na ořechové máslo:

  • 1⁄2 hrnku másla
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžíci pasty z lískových ořechů

V kuchyňském robotu nebo mixéru vyšlehejte na hladkou kaši vejce, dýňové pyré, olivový olej, vanilkový extrakt a med. Pak přidejte skořici, sůl, nastrouhanou špetku muškátového oříšku, nastrouhaný zázvor, jedlou sodu, mandlovou mouku a opět vše vyšlehejte.

Těsto nalijte do silikonové formy na chleba a pečte v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 50 minut. Pak stáhněte teplotu na 130 stupňů a pečte ještě 30 minut. Než budete chléb vyndávat, zkontrolujte špejlí, jestli je dost propečený.

Nechte zcela vychladnout, pak vyklepněte z formy. Máslo nakrájejte na malé kousky a spolu s medem a ořechovou pastou ho vyšlehejte do hladka. Skladujte v lednici, před servírováním včas vyndejte, aby trochu povolilo.

Recept pochází z kuchařky Vaříme trochu jinak, kterou vydalo nakladatelství Esence.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse




Najdete na Lidovky.cz