Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Biopotravinou roku je sušené hovězí z farmy Mitrovský dvůr

Magazín

  5:19
PRAHA - Českou biopotravinou roku je sušené hovězí maso z farmy Mitrovský dvůr. Tento výrobek vyhrál i kategorii biopotravin živočišného původu. Do soutěže bylo podle organizátorů letos přihlášeno 77 zájemců, loni jich soutěžilo 142 produktů. Vítěze vybírala odborná porota. Výsledky oznámili organizátoři soutěže na tiskové konferenci v Praze.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Shutterstock

Farma Mitrovský dvůr se svým hovězím v soutěži bodovala i v minulých letech. Její zástupce Robert Zelený dnes uvedl, že právě sušené maso letos přihlásili spíše „namátkou“ a úspěch pro ně byl překvapením. Řekl, že produkt ladili dlouho a při přípravě mimo jiné odmítli použít rychlosůl.

Myslivcům se kupí zvěřina, prodávat ji chtějí přímo domácnostem. Nový web radí, kde nejblíže maso sehnat

V kategorii biopotravin rostlinného původu porotu nejvíce oslovila lahůdková chilli pasta z farmy Svobodný statek na soutoku. Nejlepší biopotravinou v sekci pro gastronomii, pochutiny a ostatní výrobky byla kolekce bylinných čajů Květomluva od Zuzany a Radka Fryzelkových. Zlatou příčku v oblasti steakových mas, podle organizátorů po „těžkém souboji“ vyhrál Jehněčí hřbet - hřebínek z Farmy Rudimov a v kategorii biovín, stejně jako loni, zvítězil Ryzlink rýnský od Marcinčáka. Tentokrát šlo o pozdní sběr 2017 z viniční trati Janův vrch.

Spotřeba biopotravin v Česku předloni činila 4,43 miliardy korun, meziročně vzrostla o 33 procent. Šlo o největší nárůst za dekádu. Podle údajů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací lidé nejvíc nakupují biopotraviny v supermarketech a hypermarketech. Podle organizátorů soutěže roste také počet ekologických podniků, kterých je aktuálně téměř 5800.

Autor: