Středa 28. července 2021, svátek má Viktor
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Zdraví

Občerstvení ze stánků snězte hned, syrové maso patří do izolace. Jak v létě správně nakládat s jídlem?


Syrové maso (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Premium Rozhovor
Každoročně se v létě potýká řada lidí se zdravotními komplikacemi z jídla. Přitom stačí dodržovat základní hygienická pravidla – jídlo udržovat v chladu a nevystavovat jej slunci a také používat jiné nádobí a nože na syrové maso než na ostatní jídlo. Nejen na to upozorňuje hygienik Roman Letošník.
aktualizováno 

LN Češi stále více vyhledávají různé farmy nebo farmářské trhy, kde si kupují jídlo. Vědí ale, jak s nakoupeným zbožím naložit?
Občerstvení prodávané ze stánků v rámci různých kulturních a sportovních akcí anebo trhů „do ruky“ je téměř bezvýhradně určeno k okamžité spotřebě a riskuje každý, kdo si takto zakoupené pokrmy, zejména při letních teplotách, nechává na později. Informaci, jak se zakoupenou potravinou zacházet, lze najít buď na jejím obalu, nebo by ji měl sdělit prodejce. Je nanejvýš doporučeníhodné rozmyslet si koupi výrobků, a netýká se to jen potravin masných či mléčných, které prodejce vystavil na pult slunci a teplu napospas, takže počty mikroorganismů schopných vyvolat onemocnění rychle narůstají.

Přečtěte si celý článek a veškerý další obsah na Lidovky.cz s iDNES Premium

Akční nabídka první měsíc za 1 Kč, následně za 39 Kč měsíčně. Členství je možné kdykoliv zrušit a je bez závazků.

Již máte předplatné? Přihlaste se a čtěte dál.

Autor:

LETNÍ SOUTĚŽ: Přidejte svůj tip na výlet a hrajte o jednu z 10 krásných cen
LETNÍ SOUTĚŽ: Přidejte svůj tip na výlet a hrajte o jednu z 10 krásných cen

Vkládejte svoje tipy na výlety s dětmi a vyhrávejte hodnotné ceny po celé léto. Sdílejte svoje oblíbená místa, hodnoťte tipy ostatních, hrajte o...