Sobota 24. října 2020svátek má Nina 9 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Do asijské kuchyně proniká vegetariánství. Maso nahrazuje směs hrášku, hub šitake, rýže a sóji

Stir Fry bez masa | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Stir Fry bez masa | foto: Shutterstock

BANGKOK Trochu ostré papriky, náhražku vepřového a několik lístků bazalky vkládá šéfkuchař Songpol do rozpálené pánve wok. Zapřísahá se přitom, že si jeho veganská verze thajského pad kra pao v ničem nezadá s originálem. V jihovýchodní Asii, kde je králem kuchyně maso, se na talířích pozvolna začínají objevovat rostlinné proteiny.

„Má to strukturu a chuť jako vepřové. Zbytek je otázkou techniky,“ řekl agentuře AFP šéfkuchař v kuchyni restaurace You & Mee v Bangkoku.

V zemi s uznávanými kulinářskými talenty, na které jsou obyvatelé pyšní, ale šéfkuchař připouští, že bude obtížné přesvědčit některé hosty, aby jeho alternativní recept vyzkoušeli. „Neočekávají, že v thajských pokrmech najdou náhražky rostlinného původu,“ poznamenal.

Potravinářský průmysl se pouští do světové konkurence na novém trhu s alternativními proteiny, aby si získával stále více spotřebitelů pro veganské pokrmy, pro které mluví ekologické, morální či sanitární důvody. Tento trh by mohl podle studie banky Barclays dosáhnout do deseti let 140 miliard dolarů (3,3 bilionu Kč).

Náhražky masa

Ve Spojených státech se náhražky masa nabízejí ve fastfoodech a rostlinné mléčné výrobky se těší stále větší popularitě. Tento sektor náhražek na bázi rostlinných proteinů ale představuje pouze malou část potravinářského průmyslu a firmy z tohoto sektoru se nyní poohlížejí po dalších trzích velkých jedlíků masa, jako je právě Asie.

V pokrmu pad kra pao šéfkuchaře Songpola je vepřové nahrazeno směsí malého hrášku, hub šitake, rýže a sóji. Tento recept vymyslel hongkongský výrobce Green Monday. „Je to od samého začátku vytvořeno pro asijskou kuchyni,“ tvrdí šéf podniku David Yeung. Změnit návyky je mimořádně těžké v regionu, kde je vepřové na talířích všudypřítomné spolu se zeleninou či nudlemi.

Pad Kra Pao

V Thajsku, po Singapuru druhé zemi jihovýchodní Asie, kde firma testuje své výrobky, je brzdou také cena. Na jídelníčku restaurace You & Mee se falešné vepřové nabízí za osm dolarů (asi 190 Kč) včetně rýže. To je čtyřikrát více než stojí originál v četných pouličních podnicích. Někdo zpochybňuje i příznivý vliv rostlinných produktů na zdraví, neboť se vyrábějí průmyslově.

Podle studie marketingového kabinetu Mintel z loňského roku je více než polovina Thajců žijících ve městech ochotna snížit spotřebu masa. Tento potenciál vede asijské firmy k tomu, aby do sektoru investovaly, říká Michelle Teodorová z tohoto kabinetu.

Sója místo hlemýžďů

Od Japonska po Filipíny byly do výroby alternativních proteinů investovány stamiliony dolarů a v Singapuru státní podnik Temasek Holdings nedávno investoval do výroby zmrzliny bez kravského mléka. V některých restauracích ve vietnamské metropoli Hanoji pak nabízejí sójovou verzi vepřového ragú a hlemýžďů. Je ale těžké předvídat, kdy a zda vůbec se jihovýchodní Asie skutečně zahledí do masové náhražky.

Podle učitelky v mateřské školce v Bangkoku Diany Piroonové, která ochutnala pokrm šéfkuchaře Songpola, by bylo podle chuti možno soudit, že to je vepřové. „Ale Thajci své maso zbožňují, změnit recepty jejich dětství bude opravdu těžké,“ varuje.

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....

Knížkový adventní kalendář: vyměňte letos čokoládu za kouzelné vánoční příběhy
Knížkový adventní kalendář: vyměňte letos čokoládu za kouzelné vánoční příběhy

Chvíle strávené nad knížkou jsou pro děti velmi důležité. Pořiďte dětem adventní kalendář plný kouzelných vánočních příběhů. Zkraťte si čekání na...