Sobota 21. května 2022, svátek má Monika
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Děláte zásoby na 14 dní? Konzervy nechte v regálu. Výživový poradce popisuje, čím byste měli zaplnit spíž

Zdraví

  5:00
Praha - Mouka, rýže, těstoviny, konzervy. Sociální sítě před několika dny zaplavily fotografie prázdných regálů v obchodech s potravinami. Lidé si tvoří zásoby a skupují trvanlivé potraviny kvůli obavám z následků nákazy novým typem koronaviru. Server Lidovky.cz oslovil výživového poradce s otázkou, jak se vybavit trvanlivými potravinami, které dodají tělu vše potřebné.

Otvírák na konzervy (ilustrační foto) foto: Shutterstock

„Pokud už si děláte zásoby, nakupujte potraviny chytře a tak, aby podpořily imunitu. Nedoporučuji skupovat cukrovinky, sladké nápoje a sladké mléčné výrobky, imunitu opravdu nepodpoří,“ popsal serveru Lidovky.cz výživový poradce Martin Škába.

„Tělo potřebuje pro své fungování zejména vodu, vlákninu, bílkoviny a mastné kyseliny, tedy tuky. To jsou pro organismus nezbytné živiny,“ vysvětlil Škába.

Zájem o potraviny neopadá, Košík.cz zavádí hmotnostní limit nákupu. Zásoby mají obchodníci dostatečné

Byť sacharidy nejsou pro tělo nezbytné, přesto většina populace nakupuje zejména tento druh potravin, a ještě ve značně nevhodné podobě, jako je pečivo, rýže a těstoviny. „Když dlouhodobě budete jíst pouze sacharidy, a nikoli tuky, bílkoviny ani vlákninu, tělo velmi ochuzujete. Dovolím si říci, že tím jeho imunitu a vitalitu spíše podkopáváte,“ varoval výživový poradce.

Kvašené zelí a česnek

U trvanlivých potravin doporučuje Škába zaměřit se na ty, jež obsahují dostatek vlákniny. Konzerva sice vydrží déle než cibule, ale i tu můžete mít doma poměrně dlouhou dobou. „Vláknina slouží jako základní makroživina důležitá pro zdraví našeho střevního prostředí. A ve střevech je centrum našeho imunitního systému. Pokud tedy chci posílit imunitu, doporučuji zvýšit spotřebu zeleniny, nejlépe jako přílohu ke každému jídlu,“ uvedl Škába.

Kimchi, bulgur a haloumi. Co se bude jíst v roce 2019?

A pokračuje: „V chladnějším období je nejvhodnější tepelně upravená zelenina či teplá zeleninová polévka. Klidně i rozmixovaná, krémová. Pokud tedy zvažujete, čím se zásobit, doporučuji nakoupit hluboce zmrazenou zeleninu. A také cibuli, česnek, brokolici a kapustu. Stačí mít jen mrazák. U dospělého člověka bych doporučil zkonzumovat 900 g zeleniny denně.“

Kvašené zelí a česnek

Expert na výživu radí poohlédnout se i po kvašené zelenině – kysaném zelí, pickles, kimchi. „Kvašená zelenina je základem pro zdravé střevní prostředí, tedy i imunitu. Hledal bych výrobky bez konzervantů a přidaného cukru. Také je možné si pořídit hluboce zmrazené ovoce, jako jsou borůvky či maliny,“ doplnil Škába.

Hlad po živém jídle, komplexní chutě, zdraví prospěšné účinky i příprava, která...

Bílkoviny a tuky

Pro lidský organismus je nejstravitelnější bílé maso (kachna, krůta a kuřecí – nejlépe z domácích chovů), ryby, vejce a kvalitní sýry.

„Z ryb bych rozhodně nezapomínal na sardinky. Klidně i ty v konzervě a nejlépe ve vlastní šťávě. To je naprostá superpotravina z oblasti konzerv. Vepřové ve vlastní šťávě a jiné masové konzervy nedoporučuji. Naopak co doporučit chci, je kvalitní nativní syrovátkový či hráškový proteinový prášek; přidává se do polévek, omáček, pomazánek, je to skvělá náhrada masa, ryb a vajec,“ řekl serveru Lidovky.cz výživový poradce.

Potraviny podporující imunitu

  • zelenina
  •  ořechy (nesolené)
  •  semínka
  • masokostní a zeleninové vývary
  • kvalitní bílkoviny (ryby, bílé maso, vejce)
  • kvalitní oleje - extra panenský řepkový či olivový
  • celozrnné žitné pečivo, bulgur, quinoa, jáhly, pohanka, ..
  • koření (kurkuma, zázvor, medvědí česnek, kardamon, oregano,..)
  • kvašené zelenina - kysané zelí, pickles, kimchi

A jak na tuky? Chcete-li mít jistotu, že vaše tělo v době případné karantény nestrádá, je dobré si vyrobit kvalitní máslo, nejlépe ghí, jelikož vydrží mnohem déle než klasické máslo. V dostatečném množství lze nakoupit do zásob i kvalitní extra panenský olivový olej s aciditou nejlépe pod 0,2, sádlo, ořechy – nejlépe mandle, makadamové ořechy, vlašské ořechy – a semínka, ať už lněná, chia, či dýňová. „Ořechy a semínka jsou také bohatými zdroji vlákniny, tedy pokud na ně daný jedinec nemá alergii či další intoleranci,“ vysvětlil Škába.

Nepleňte, ale vyrazte do přírody

Imunitu skvěle podpoří i koření jako kurkuma, zázvor, bazalka, koriandr, oregano či medvědí česnek. Velkou výhodou medvědího česneku je to, že roste ve volné přírodě; v našich zeměpisných šířkách od března do poloviny května. Hledejte na vlhkých stinných místech; sázkou na jistotu jsou lužní lesy; v Praze jej lze najít v Šárce či u Hladové zdi.

Martin Škába

Zdravým životním stylem se Martin Škába zabývá od roku 2002. V minulosti si prošel několikaletým léčením, vyzkoušel během léčby různé techniky alternativní medicíny, detoxikační praktiky až po speciální ozdravné programy. Dnes přednáší na trenérských a instruktorských kurzech, působím v odborných poradnách, řeší výživu vrcholovým sportovcům, dělá individuální a skupinové konzultace a šíří povědomí o propojení západního a východního přístupu ke stravování. Od roku 2012 přednáší pro různé společnosti, zpracovávám firemní workshopy a teambuildingy v oblastech podpory pracovní výkonnosti a eliminace negativních dopadů sedavé práce.

Martin Škába

Ale pozor na konvalinky – jejich trsy oválných zašpičatělých listů jsou těm medvědím na první pohled dost podobné. Při bližším pohledu už se pár rozdílů najde (nehledě na květ jsou listy konvalinek z rubu lesklé, medvědí česnek jednoznačně matný), nejspolehlivějším vodítkem je ale typická štiplavá vůně.

„Velmi kvalitní potravina je kakao. Jde o bohatý zdroj hořčíku, který má příznivý vliv na nervosvalové napětí a v období stresu je velmi důležitý. Obsahuje velké množství antioxidantů, tedy látek chránících tělo a podporujících vitalitu,“ zmínil odborník na výživu.

Co patří na talíř?

„V dnešní době je i v supermarketech úžasný výběr kvalitních, trvanlivých potravin z oblasti sacharidových příloh - quinoa, jáhly, pohanka, hráškové těstoviny, těstoviny z červené čočky, amarant, směsi na kaše, fazole, hrách, čočka. Některé supermarkety mají i kvalitní celozrnné žitné kváskové pečivo, které si mohu doma zamrazit. Tyto přílohy jsou jistě vhodné, ale je potřeba si uvědomit, že by měly být max. 1/4 talíře. Zbytek je zelenina, oleje a tuky a kvalitní bílkoviny (maso, ryby, vejce, kvalitní sýr), vysvětluje na konec Škába, jak se o tělo postarat, tak abychom mu v případné karanténě neublížili. 

Medvědí česnek
Autor:

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

Pro všechny šťastné andílky: Nenechte si ujít testování s Havlíkovou apotékou
Pro všechny šťastné andílky: Nenechte si ujít testování s Havlíkovou apotékou

Trápí vaše miminko opruzeniny, odřeniny od plenek, zarudlá místa, ekzémy a suchá pokožka po koupeli? Otestujte s námi zdarma léčivou mast od...

Mohlo by vás zajímat