Lesní pěna s čokoládou
pro 4 osoby
- 100 g smrkových výhonků
- 100 g krupicového cukru
- 3 plátky želatiny
- 250 ml smetany ke šlehání
- 20 ml citronové šťávy
- květy vistárie na ozdobení
Na brownies (do pekáčku 25 x 30 cm)
- 200 g kvalitní hořké čokolády
- 200 g másla
- 150 g třtinového cukru
- 3 vajíčka
- 110 g hladké mouky
Smrkové výhonky a cukr rozmixujte na kaši. 200 ml vody uveďte do varu a následně stáhněte ze sporáku. V trošce vody rozpusťte změklou želatinu. Smíchejte smrkovou kašičku, smetanu a citronovou šťávu a ke směsi přilijte vodu se želatinou. Propasírujte jemným cedníkem a nechte alespoň 4 hodiny vychladit v lednici. Před podáváním ušlehejte jako normální šlehačku.
Na brownies rozpusťte čokoládu s máslem nad vodní lázní a nechte lehce zchladnout. Cukr prošlehejte s vajíčky a zlehka postupně vmíchejte nejprve rozpuštěnou čokoládu s máslem a potom i mouku, těsto vlijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 20 minut. Střed brownies musí zůstat lehce krémový.
Na talířky aranžujte kousky brownies, smrkovou pěnu a zdobte květy.
Tipy a triky
Smrková pěna obsahuje dost vody, ale také dost želatiny. Obojí je potřeba, aby se nesrazila šlehačka s citronem a jehličím.
Do brownies můžete podle chuti přihodit i oříšky. Pokud se vám naopak vůbec nechce péct, můžete k pěně podávat jen čokoládovou zmrzlinu.
Recept vyšel v kuchařce Kytky k jídlu Jany Vlkové.