Jako každá národní kuchyň - i maďarská má svá specifika, typické suroviny a tradiční přípravy pokrmů. „Řekl bych, že hlavní ingrediencí, kterou Maďaři milují, je červená paprika. A to v podstatě na všechny způsoby,“ říká šéfkuchař. Maďarsko bylo známé hojností jídla i v časech komunismu, nejvíce asi zdejší gastronomii ovlivnilo Rakousko, Německo a Turecko.
A další suroviny, bez kterých se maďarská kuchyň neobejde? „Určitě je to maso - hovězí a vepřové především, vepřové sádlo, zelenina, med, mléčné výrobky - z nich především smetana na vaření a zakysaná smetana. Samostatnou kapitolou jsou ryby. Vaření a smažení na vepřovém sádle je opravdu tradice, která se v maďarské kuchyni dochovala z dob Turků,“ vysvětluje Virág.
Další potravinou, bez které se Maďaři neobejdou, je chleba. Převažuje výroba bílého, ale seženete zde i tmavý chléb. Mezi nejznámější maďarské pokrmy patří rybí a gulášová polévka, lečo a kuře na paprice. „Pokud byste chtěli ochutnat něco sladkého, určitě si palačinky Gundel s ořechovou náplní polité čokoládou. Jsou vynikající. Za ochutnání stojí také Somlói,“ doporučuje šéfkuchař.
PSALI JSME: |
Jako výhodu maďarské kuchyně uvádí Zoltán Virág dostupnost surovin, můžete je totiž sehnat v každém ročním období, na trzích či v obchodech. A speciality, které pochází z Maďarska a Češi si na nich běžně pochutnávají? Nelze nezmínit čabajku - pikantní suchou klobásu kořeněnou paprikou a debrecínku, se kterou se běžně setkáváme na pultech.
Vepřové nudličky s pečenými brambory (Brassói)
- 1 cibule
- 0,5 kg vepřová plec
- 2 papriky bílé
- 2 rajčata
- 100 g rajčatového pyré
- sůl
- majoránka
- česnek
- mletý pepř
- 1 kg brambor
Cibuli nechte na vepřovém sádle zezlátnout, přidejte rajčata, papriku a na nudličky nakrájené maso. Hlídejte, aby vám maso nevybledlo. Ve chvíli, kdy se tak stane, přidejte koření. Brambory uvařte ve slané vodě, dokud nebudou měkké a pak je opečte na vepřovém sádle. Poté brambory a maso smíchejte na pánvi.