130 let
Česko - Bulharsko (Patrik Schick slaví gól)

Česko - Bulharsko (Patrik Schick slaví gól) | foto: Michal Šula, MAFRA

Nová éra fotbalové reprezentace? Drtivou většinu branek obstaral Schick s Janktem

Sport
  •   19:56
Praha - Kde by fotbalová reprezentace byla bez Patrika Schicka a Jakuba Jankta... V éře trenéra Jaroslava Šilhavého jen dva góly ze čtrnácti nenesou podpis aspoň jednoho z nich. Schick se podílel na devíti brankách, Jankto na sedmi. Celkem zařídili 85 procent všech českých branek.

Čísla rozhodují.

Hrotový útočník Schick dal šest branek, z toho čtyři v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2020. U dalších tří asistoval, navíc zařídil penaltu, kterou si sám proměnil.

Levý záložník Jankto má bilanci dva plus pět. Naposledy v úterý v Černé Hoře svými centry servíroval gólové přihrávky Tomáši Součkovi a Lukáši Masopustovi.

„Hlavně centr na první gól Tomášovi Součkovi byl vynikající, před bránou ho našel fakt parádně,“ zmínil Masopust.

Jakub Jankto v souboji se skluzujícím soupeřem.

Schick je druhým nejdražším českým fotbalistou v historii. V reprezentaci vyčnívá technikou, sebevědomím, pohotovým zakončením. Se svou vytáhlou postavou si dokáže s protivníky poradit ve fyzických a vzdušných soubojích, je i dostatečně rychlý.

Jankto je velkým dříčem na levém kraji. Když je na hřišti, neúnavně kmitá z jednoho konce hřiště na druhý. Má slušnou střelu a díky výborné kopací technice zahrává standardní situace.

Oba mají mnohem silnější levou nohu. Patří mezi ortodoxní leváky, kteří pravačku používají jen velmi málo.

V Černé Hoře, kde Češi vyhráli přesvědčivým výsledkem 3:0, vyšel Schick naprázdno. Vzhledem k jeho dosavadní produktivitě je překvapivé, že se tak stalo v jednom z nejsnadnějších zápasů.

Schick první zápis do statistik udělal při Šilhavého premiéře loni v říjnu na Slovensku, kde jako náhradník duel Ligy národů rozhodl (2:1).

Jakub Jankto utíká soupeři.

Jankto poprvé do své bilance přispěl o měsíc později ve vítězné přípravě (1:0) v Polsku, kde byl jediným střelcem. Přihrával mu právě Schick.

Následují zápas Ligy národů proti Slovensku si role prohodili, Jankto přesným pasem poslal do šance Schicka, který ji proměnil.

V březnové kvalifikaci v Anglii (0:5) se neprosadil nikdo z českého týmu, v přátelském duelu s Brazílií (1:3) byl Schick součástí a na konci Masopustovy akce, kterou zakončil Pavelka.

Útočníkovi z RB Lipsko, kam před dvěma týdny zamířil z AS Řím, parádně vyšla především červnová kvalifikační utkání proti Bulharsku (2:1) a Černé Hoře (3:0).

Bulhary porazil „sám“, když dal obě branky. Při té první dokončil brejk Jankta, kterého obránci zastavili ve vyložené šanci, ale dobíhajícího Schicka už zblokovat nedokázali.

Česko - Bulharsko (Patrik Schick slaví gól)

Proti Černé Hoře skóroval z penalty a po jeho stříleném centru si dal Kopitovič vlastní branku, takže má Schick i asistenci. Jankto dal první gól utkání po centru Kadeřábka.

Po spolupráci Jankta se Schickem šli Češi do vedení v sobotu v Prištině proti Kosovu (1:2), které pak zápas otočilo.

A naposledy v úterý proti Černé Hoře měl Jankto dvě asistence.

Třetí gól zápasu, který dal Darida z penalty po faulu na Krále, je druhou českou trefou v Šilhavého éře, na které se Jankto se Schickem nepodíleli.

Tou první je branka Michaela Krmenčíka v zápase Ligy národů na Slovensku, kdy Jankto a Schick v tu dobu nebyli vůbec na hřišti. Loni v říjnu v Trnavě to byl také premiérový gól národního mužstva po nástupu kouče Šilhavého.

Vedle Krmenčíka dali zbývající branky Pavelka doma Brazílii, Souček, Masopust, Darida v Černé Hoře a doma s Černou Horou byla jedna vlastní.

Asistenci si kromě Jankta se Schickem připsali dvě Dočkal, po jedné Suchý s Kadeřábkem, dva góly byly z penalt po faulech na Schicka a Krále.

Autor: Miloslav Novák