Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Wales - Česko 1:0. Oba týmy dohrávaly v deseti, v 81. minutě rozhodl James

James střílí gól foto: Reuters

Cardiff - Čeští fotbalisté ve třetím z osmi utkání kvalifikace mistrovství světa prohráli ve Walesu 0:1 a ve skupině utrpěli první porážku. Zápas v Cardiffu rozhodl v 81. minutě jediným gólem Daniel James. Oba týmy dohrávaly v oslabení. V 49. minutě dostal červenou kartu Patrik Schick, v 77. minutě byl vyloučen domácí Connor Roberts.
  20:15

Český tým prohrál po čtyřech zápasech a nenavázal na středeční úvodní vítězství ve skupině 6:2 nad Estonskem a sobotní remízu 1:1 s favorizovanou Belgií. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého mají na kontě čtyři body a v tabulce z druhého místa ztrácejí tři body na vedoucí Belgii.

Wales - Česko (Robertson dostává červenou kartu)
Wales - Česko (Schick dostává červenou)

Na šampionát v Kataru v příštím roce postoupí přímo pouze vítěz skupiny, týmy z druhých míst čeká play off. V něm se představí ještě dva nejlepší vítězové skupin Ligy národů, kteří v kvalifikaci neuspějí. Češi si dosud na světovém šampionátu zahráli v samostatné historii jen v roce 2006. Kvalifikace vyvrcholí na podzim, předtím ještě čeká reprezentanty účast na letním mistrovství Evropy.

Wales - ČR 1:0 (0:0)

Branka: 81. James. Rozhodčí: Hategan - Ghinguleac, Gheorghe (všichni Rum.). ŽK: C. Roberts, J. Lawrence - Jankto, Zima (mimo hřiště). ČK: 77. C. Roberts - 49. Schick. Bez diváků.

Sestavy:

Wales: Ward - Mepham (57. Moore), J. Lawrence, Rodon - C. Roberts, Wilson (76. J. Williams), Ampadu, Morrell, N. Williams - Bale, James. Trenér: Page.

ČR: Vaclík - Coufal (87. Vydra), Kúdela (87. Barák), Čelůstka, Bořil - Holeš (53. Krmenčík), Souček - Provod (83. Kadeřábek), Darida, Jankto (83. Masopust) - Schick. Trenér: Šilhavý.

Trenér Šilhavý udělal oproti utkání s Belgií dvě změny v základní sestavě. Do zahajovací jedenáctky se vrátili kapitán Darida a útočník Schick, kteří stejně jako další dva bundesligoví hráči scházeli ve víkendovém zápasu v Edenu kvůli cestovním koronavirovým omezením. V sestavě překvapivě zůstal Holeš a jen na lavičce začal Barák.

Češi podle očekávání vstoupili do utkání aktivně a agilní byl především Jankto, který si za první poločas připsal několik nebezpečných střel. V 11. minutě mířil těsně vedle, za další tři minuty do boční sítě.

Největší šanci úvodního dějství ale měli Velšané, jejichž historickým maximem je semifinálová účast na Euru v roce 2016. V 36. minutě si na Jamesův centr naběhla největší hvězda ostrovního týmu Bale, hosty však proti jeho pokusu zblízka zachránil gólman Vaclík. V závěru na opačné straně vypálil kousek nad Jankto.

Čtyři minuty po přestávce se Čechům zápas hodně zkomplikoval. Roberts v souboji přidržel Schicka, hostující útočník se po něm ohnal a rumunský rozhodčí Hategan jej vyloučil. Reprezentace šla kvůli červené kartě do deseti poprvé od zápasu s Koreou v červnu 2016.

Češi měli i v oslabení velkou šanci. Darida technickým pasem vysunul Provoda, který obešel brankáře Warda, ale vracející se Lawrence odvrátil míč. Za pět minut se hostující záložník dostal do brejku znovu a po pádu v šestnáctce se marně dožadoval penalty.

UTKÁNÍ JSTE MOHLI SLEDOVAT ŽIVĚ ZDE

 I v deseti hráli čeští fotbalisté aktivně a Velšané prakticky nehrozili. V 70. minutě vypálil pohotově Darida, ale zamířil nad. V 77. minutě trefil Roberts ve výskoku protihráče do obličeje a do deseti šli i domácí.

Paradoxně až poté začali hrozit. V 79. minutě ještě Jamese po kličce vychytal Vaclík, ale za dvě minuty už kapituloval. Na Baleův centr si naskočil James a hlavičkou zamířil přesně k tyči. V druhé minutě nastavení mohl srovnat Čelůstka, ale trefil jen bránícího protihráče.

Skupina E:

Belgie - Bělorusko 8:0 (4:0)
Branky:
38. a 76. Trossard, 17. a 89. Vanaken, 14. Batshuayi, 42. Doku, 49. Praet, 70. Benteke.

Tabulka:
1.Belgie321012:27
2.ČR31117:44
3.Wales21012:33
4.Bělorusko21014:103
5.Estonsko20024:100
Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...