130 let
Dominik Kubalík (vlevo) se stal nejproduktivnějším Čechem v NHL.

Dominik Kubalík (vlevo) se stal nejproduktivnějším Čechem v NHL. | foto: ČTK

Kubalík vstřelil Detroitu dva góly. Se 14 body se stal nejproduktivnějším Čechem v NHL

Sport
  •   8:27aktualizováno  9:30
New York - Hokejový útočník Dominik Kubalík dvěma góly rozhodl o výhře Chicaga na ledě Detroitu 3:2 v prodloužení a se čtrnácti kanadskými body se osamostatnil na pozici nejproduktivnějšího Čecha v NHL. Dva body na Kubalíka ztrácí Ondřej Palát, který asistoval u úvodní branky Tampy Bay při prohře 4:6 s Floridou.

Na šestém gólu Panthers se nahrávkou podílel obránce Radko Gudas. Jednu asistenci si v pondělním programu připsal také Martin Nečas, jenž pomohl Carolině k vysoké výhře nad Columbusem 7:3.

VIDEO: Kubalík zpět mezi fantomy přesilovek. Mám skvělé pocity, zase si věřím, těší ho po tříbodovém utkání

Chicago zvládlo vstup do utkání s Detroitem a po Kubalíkově gólu vedlo v 17. minutě 2:0. Plzeňský rodák se prosadil po nabídce dvaadvacetiletého kanadského útočníka Brandona Hagela. Ještě v první třetině však aktivně hrající Detroit zásluhou Vladislava Naměstnikova snížil na 1:2.

Na začátku třetí části Red Wings díky první brance Christiana Djoose v sezoně srovnali na 2:2 a poslali zápas do prodloužení. „Za gólem na 2:2 jsme si tvrdě šli, ve třetí třetině jsme chtěli rozhodnout, ale bohužel jsme se už nedokázali prosadit,“ řekl Djoos.

V poslední minutě nastaveného času propadl obránce Detroitu Filip Hronek v útočném pásmu a nabídl Blackhawks přečíslení dva na jednoho. Pius Suter našel Kubalíka a ten šestnáct sekund před koncem trefil mezeru mezi betony Thomase Greisse. „Při tréninku se snažím sledovat brankáře a hledám příležitosti, jak se trefit mezi jejich nohy. Jsem rád, že se mi to podařilo přenést i do zápasu,“ radoval se z povedeného zakončení Kubalík, který byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

Chicago i přes nepřesvědčivý výkon zvítězilo popáté z posledních šesti zápasů a na čtvrtém místě Centrální divize se odpoutalo od Columbusu. Detroit zůstal poslední. „Dnes jsme Detroitu zápas doslova ukradli. Neodehráli jsme dobré utkání, ale podržel nás brankář Subban,“ řekl trenér Chicaga Jeremy Colliton.

VIDEO: Kubalík si proti Carolině připsal tři body, Nečas nedohrál po pádu na hlavu

V souboji dvou nejlepších týmů Centrální divize porazila Florida Tampu Bay 6:4. Panthers ovládli druhé ze tří posledních floridských derby a v čele divize se přiblížili dnešnímu soupeři na rozdíl bodu. K výhře přispěl asistencí u šesté branky Radko Gudas. Řízný obránce si připsal druhý bod v dresu Panthers, kam přišel před sezonou z Washingtonu. Do statistik se zapsal i Ondřej Palát, asistoval Stevenu Stamkosovi u prvního gólu.

„Mohli jsme klidně vyhrát, ve dvou třetinách jsme dali čtyři góly a i když jsme o gól prohrávali, byli jsme stále ve hře. Hned v první minutě třetí části jsme však inkasovali a zápas ztratili. To se nesmí stávat,“ uvedl trenér Lightning Jon Cooper.

Stejně bodů jako Florida má i Carolina. Hurricanes rozdrtili Columbus 7:3 a vyhráli potřetí v řadě. Martin Nečas si připsal jeden kanadský bod za asistenci u přesilovkové branky Nina Niederreitera ze 40. minuty. Brankářská jednička Petr Mrázek je stále na marodce.

Columbusu se vydařil začátek. V 16. minutě vedli hráči Blue Jackets 3:1, ale to bylo z jejich strany vše. Carolina pak skórovala šestkrát. Čtyřmi body pomohli Brock McGinn (2+2) a Teuvo Teräväinen (1+3).

„Snažil jsem se klukům (Teräväinenovi s Ahovi) otevírat prostory k jejich hře. Oni tvořili a hledali mě v dobrých pozicích, dnes nám to fungovalo výborně,“ popsal souhru první formace Caroliny McGinn.

Kubalík dal dva góly, poprvé v sezoně skórovali Voráček a Chytil

V Severní divizi překvapivě nestačilo vedoucí Toronto na poslední Ottawu. Senators díky povedené třetí třetině, kterou ovládli 3:0, zvítězili 6:5 v prodloužení a navázali na vítězství nad Winnipegem. O dvě branky Maple Leafs se postaral nejlepší střelec soutěže Auston Matthews, který svou druhou trefou ve 40. minutě zvyšoval na 5:1. Ani čtyřbrankové vedení však jeho týmu nestačilo.

Na třech duelech se zastavila vítězná série Edmontonu, podlehl Winnipegu 5:6 a přišel o třetí místo v divizi. Třemi body za gól a dvě asistence pomohl Jets Mark Scheifele. Za poražené dvakrát skórovali Alex Chiasson a Ryan Nugent-Hopkins. Dvě asistence si připsal lídr produktivity Connor McDavid.

Vancouver srovnal stav utkání s Calgary půl minuty před koncem třetí části, kdy se v oslabení prosadil nejlepší střelec Canucks Brock Boeser a poslal duel do prodloužení. Rozhodující branku vstřelil v čase 60:23 Johnny Gaudreau, Calgary zvítězilo 4:3 a v tabulce „kanadské“ divize se přiblížilo čtvrtému Edmontonu na rozdíl jednoho bodu.

Zápasy Západní divize byly gólově chudší, St. Louis podlehlo Arizoně 0:1 a San Jose přehrálo Anaheim 3:2. Sharks se díky těsné výhře odlepili ode dna divizní tabulky, Anaheim je pátý.

Buffalo, poslední celek Východní divize, podlehlo na vlastním ledě New York Islanders 1:3. Hráči Sabres se do NHL zapojili po více než dvoutýdenní přestávce kvůli koronaviru a ve třetí třetině si nepřipsali ani jednu střelu. Ostrované vyhráli třetí z posledních čtyř zápasů.

Autor: ČTK