130 let

Alois Hadamczik | foto: MAFRA - Michal Růžička

Doporučujeme

Nebudou mi poroučet nýmandové, nařknul Hadamczik média a složil funkci

Sport
  •   19:15
PRAHA - Bylo to další nečekané rozhodnutí Aloise Hadamczika. Teď už bývalý trenér české hokejové reprezentace přišel do Hitrádia Orion hodnotit skončený olympijský turnaj v Soči. A skončil sám. Podle Hadamczika za to můžou novináři. "Jestliže mi chtějí poroučet takoví nýmandové, kteří nemají žádnou školu, tak jsem si říkal, ať to dělá někdo jiný."

Hadamczik oznámil své rozhodnutí nejprve šéfovi hokejového svazu Tomáši Královi, veřejně vystoupil v rádiovém vysílání. Jinak mlčí, na žádosti o rozhovor neodpovídá. Zatím tedy je jediným vyjádřením jeho rozhovor pro Hitrádio Orion, který si můžete poslechnout ZDE.

"Při takovém puči se nedá pracovat s týmem, musíte s hráči i se svou osobou pracovat psychologicky. Pod takovým tlakem pak už nejdou ta rozhodnutí dělat sebevědomě, a to je špatně. Chtěl bych poděkovat českému hokejovému národu, který je vynikající a zaslouží si, abychom vyhrávali," řekl Hadamczik, když oznamoval svůj odchod od národního týmu.

O čem ještě mluvil?

O kritice odborné veřejnosti

Musím především říct, že trenérská práce je velká dřina. Je to práce s lidmi, je to práce sestavit tým. Potřebujete součinnost lidí v okolí. Součinnost k mojí osobě a mému týmu nebyla skoro žádná. V takovém prostředí se mi nechce dál pracovat. Těžko se mi odchází, protože národní tým jsem dělal s hrdostí, jako Čech.

HADAMCZIK KONČÍ

O vzkazu hokejovému národu

Byl bych rád, kdybyste se nenechali unést nějakými řečmi z médií. Věřte mi - zůstaňte vždycky sví. Mějte svůj názor. V životě se vždy nevyhrává, sport je o tom, že se někdy i prohraje. Takový je život. Přeji národnímu týmu i celému českému národu, ať má třeba více radosti než za poslední dva roky.

O prezidentu Královi

Velice si ho vážím, uctívám ho jako lidskou osobnost, jako právníka. Kdo viděl svaz, v jakém byl stavu předtím, tak musí uznat, kolik práce se udělalo s mládeží. Věřím, že jednou ty časy budou lepší, ale já už to budu jenom sledovat.

O organizaci olympiády v Soči

Můžu to porovnat s olympiádou v Turíně před osmi lety. To byl rozdíl tři sta procent. Co Rusové připravili, je nevídané. Od ubytování, přes stravování po sportoviště - všude necháte oči, jak krásně to udělali, jaká čistota tam byla. Organizace fungovala jako hodinky.

O budoucnosti

"Co bude dál? Popravdě teď ani nevím. Teď vím jednu věc, že nechci vidět lidi, kteří jsou bezcharakterní, kteří prostě nemají úctu k druhým lidem. Zorientoval jsem se. Pokud mi zdraví dál dovolí a pokud se z toho slavného mediálního nahánění nezblázním, budu chtít pokračovat v některé sportovní činnosti dál."

Autor: