130 let
Česká radost po výhře nad favorizovanými házenkáři Dánska.

Česká radost po výhře nad favorizovanými házenkáři Dánska. | foto: Reuters

Čeští házenkáři vydřeli výhru nad Finskem a mají jistotu postupu na mistrovství Evropy

Sport
  •   18:53
Vantaa - Čeští házenkáři postoupili na mistrovství Evropy. V pátém z šesti zápasů kvalifikační skupiny podle předpokladů zvítězili na palubovce posledního Finska 26:24, připsali si čtvrtou výhru do tabulky a s předstihem získali jistotu účasti na lednovém šampionátu. Svěřenci trenérů Jana Filipa a Daniela Kubeše dnes ve městě Vantaa vedli v druhé půli až o sedm branek, ale v závěru se o triumf strachovali.

S kvalifikací se český celek rozloučí v neděli v Ostravě proti Bosně a Hercegovině a bude hájit vítězství ve skupině. To by reprezentantům vyneslo lepší pozici při losu Eura, který proběhne 28. června ve Vídni.

Na šampionátu, jehož hostiteli jsou Norsko, Švédsko a Rakousko, se poprvé představí 24 týmů. Český celek uspěl v šesté z posledních sedmi kvalifikací mistrovství Evropy. Vloni na minulém Euru obsadil šesté místo a vyrovnal maximum v samostatné historii.

Český tým v prvním vzájemném duelu v říjnu porazil Finsko v Plzni 31:27 a také v dnešní odvetě si od začátku udržoval náskok. Seveřané, kteří v kvalifikaci dosud neuhráli ani bod, sice v úvodu několikrát stáhli dvoubrankové manko, ale od stavu 10:10 postupně ztráceli.

Hosté se výrazně zlepšili v obraně a mezi tyčemi se hned chytil střídající brankář Mrkva, který nahradil Galiu. Favorit díky čtyřgólové šňůře získal náskok 14:10 a v poločase vedl o pět branek.

Po přestávce zpočátku český tým v komorní atmosféře ve Vantaa s přehledem kontroloval průběh a zdálo se, že míří za pohodlným vítězstvím. Zvlášť když ve 47. minutě Jurka poslal hosty poprvé do sedmibrankového vedení.

Závěr si ovšem reprezentanti nečekaně zkomplikovali. Začali hůře bránit, v útoku několikrát selhali ve vyložené šanci a Seveřané se dvakrát přiblížili až na rozdíl jedné trefy. Hosty však poté podržel brankář Mrkva a definitivně rozhodl v předposlední minutě z dálky v pádu svým šestým gólem v utkání nejlepší český střelec Babák.

Utkání skupiny 5 kvalifikace o postup na ME 2020 házenkářů ve Vantaa: Finsko - ČR 24:26 (12:17)

Sestava a branky ČR: Galia, Mrkva - Babák 6/2, Bečvář 2, Číp 2, Horák 2, Hrstka 1, Jurka 4, Kašpárek 5, Mubenzem, Patzel, Petrovský 4, Solák, Vančo, Zdráhala, Zeman.

Nejvíce branek Finska: M. Granlund 6. Rozhodčí: Pavičevič, Raznatovič (oba Č. Hora). Sedmimetrové hody: 2/1 - 2/2. Vyloučení: 4:3.

1.ČR5401138:1268
2.Bosna a Hercegovina4301111:996
3.Bělorusko4202111:1064
4.Finsko5005116:1450
Autor: ČTK