130 let
Tyson Fury.

Tyson Fury. | foto: MAFRA

Doporučujeme

Fury se naposledy vyfotil se všemi svými pásy. Přijde dnes o licenci a rozpoutá uragán?

Sport
  •   6:00
LONDÝN - Ve středu 12. října má britská boxerské federace (BBBofC) hlavně a vlastně jediný bod na svém zasedání. Jako už poněkolikáté jméno kontroverzního bijce Tysona Furyho. Pokud mu dnes odebere licenci, rozpoutá tím pořádný uragán.

Ano, ať už toto jednání dopadne jakkoliv, může Fury už příští týden ztratit mistrovský titul v těžké váze organizace WBO. Její zástupci dali osmadvacetiletému šampionovi, který kvůli zdravotním a psychickým problémům odvolal chystaný odvetný zápas s Ukrajincem Vladimirem Kličkem, deset dní na to, aby je přesvědčil o tom, že by mu mistrovský pás odebrat neměli. Lhůta vyprší 17. října.

Jenže už dnešní slyšení může mnohé další napovědět. Jistě, Fury by mohl dostat licenci jiného státu - jeho krajané a rivalové David Haye a Dereck Chisora si to v roce 2012 rozdali pod hlavičkou boxerského svazu jistého Lucemburska. Jenže oni tehdy boxovat chtěli a vše, co se dělo před zápasem, bylo jen součástí velké propagace celého ostře sledovaného souboje.

To Furyho, jenž minulý týden přiznal, že se snažil potlačit silné deprese v průběhu letošního roku (sám mluví o květnu až konci září) alkoholem a kokainem, navíc 6. listopadu čeká slyšení před britskou antidopingovou agenturou.

Bude se bránit obvinění z užívání steroidů, jejichž stopy se údajně našly v jím odevzdaném vzorku loni na jaře, z prohřešků popsaných v předchozím odstavci a také z toho, že v polovině září skutečně odmítl jednu z náhodných dopingových kontrol a komisaře ze svého domu vyhodil.

Tohle všechno a k tomu potvrzená forma maniodepresivní psychózy dává tušit, že s čistým štítem z ani jednoho sezení neodejde. „Jsme připraveni odevzdat tituly WBO i WBA,“ potvrdil o víkendu strýc a trenér 206 centimetrů vysokého obra v jedné osobě Peter Fury.

Sám osmadvacetiletý boxer, který loni v listopadu senzačně ukončil v německém Düsseldorfu jedenáctiletou neporazitelnost Ukrajince Vladimira Klička a následně zrušil oba termínu pro plánovanou odvetu, vložil v úterý odpoledne na svůj twitterový účet společnou „rozlučkovou“ fotku se všemi svými pásy.

11.října 2016 v 13:47, příspěvek archivován: 12.října 2016 v 01:15

Just to let you all know what time it is! @BBCSport @boxnationtv @SkySportsBoxing @ITV @HBOboxing @SHOsports... https://t.co/BPskIf2NXj

Dá se totiž čekat, že WBO a také WBA (která žádné ultimátum Furymu zatím nedala), že po středě se jich britský obr sám dobrovolně vzdá. A v tu chvíli se dá čekat pořádný kolotoč!

Zhrzený Kličko je už druhým týdnem v jednání o zápase s jiným neporaženým Britem - šampionem IBF Anthonym Joshuou. Obě strany kromě jiného čekají právě a především na verdikt britské boxerské federace. Jejich plánovaný duel by se mohl uskutečnit - symbolicky nejspíše v Furyho rodišti (Manchester) - 10. prosince. A ve hře by byly tituly IBF a právě WBA.

Ve stejném termínu, ovšem až na dalekém Novém Zélandu by psali historii boxu jiní dva muži - domácí talent Joseph Parker a Mexičan Andy Ruiz Jr. Ve hře by měl být pás WBO a ať by tento duel dopadl jakkoliv, vítěz by se stal prvním boxerem těžké váhy své země s titulem mistra světa kolem pasu.

Velký den velkých hochů je zde. Jak dopadne? To zjistíme nejspíše v časných odpoledních hodinách.

Autor: Antonín Vavrda