130 let

Federer na Gulbise nestačil a s turnajem French Open se loučí. | foto: Reuters

Jsem zklamaný, nekličkoval po prohře Federer. A už vyhlíží Wimbledon

US Open
  •   9:15
PAŘÍŽ (Od našeho zpravodaje) - Slibně se vyvíjející sezona tenisty Rogera Federera dostala nepříjemnou kaňku. Na Roland Garros vypadl už v osmifinále. Těžko to ale považovat za ostudu - jeho soupeř Ernests Gulbis hraje skvěle a patří k nenápadným favoritům na titul. Přesto Federer netajil: "Jsem hodně zklamaný."

Výsledkově zapadá osmifinále spíš do loňské Federerovy sezony, zejména její druhé půlky, kdy se trápil. Jenže letošní rok začal skvěle. Na Australian Open prošel do semifinále, vyhrál turnaj v Dubaji, vrátil se na čtvrté místo žebříčku.

Až v Paříži přišla nepříjemná prohra dříve, než by si švýcarská legenda představovala. "Nevyužil jsem příliš mnoho šancí. Nehrál jsem tak, jak bych chtěl," uznal Federer.

Gulbis ho - podobně jako ve 3. kole Radka Štěpánka - ničil především skvělým servisem.

Proč Gulbis ničí rakety?

Federerův přemožitel Gulbis uvádí jako svůj vzor ruského bouřliváka Marata Safina. A podobně jako on často roztříská své rakety, když se mu nedaří. Jedna z nich to odnesla i v zápase s Federerem.

Na tiskové konferenci dostal otázku: Proč to děláte? Co vám ty rakety provedly? Odpověď byla svérázná: "Musím mít úctu ke každému kurtu. Musím rozbít raketu na každém kurtu na světě. Jinak by to bylo znamení neúcty k centrkurtu v Paříži. A to si nemůžu dovolit," rozesmál se.

Však i Federer volil po zápase podobná slova: "Když byl soupeř na podání, nedařilo se mi tolik dostat do hry."

Na rozdíl od překvapivých porážek v minulém roce však tentokrát Švýcar vypadal smířeně. Loni vypadl na Wimbledonu se Stachovským ve 2. kole, na US Open prohrál v osmifinále s Robredem.

"Prohra se Stachovským byl pro mě šok. Nečekal jsem, že prohraju ve druhém kole Wimbledonu po tolika letech," přiznal Federer. "A porážka s Robredem, to byl pro mě asi nejtěžší moment. Byl to zvláštní zápas, divné podmínky. Zato teď jsem byl v dobré pohodě a mohl jsem hrát lépe."

Přesto nebyl tolik zničený. Těšil se, že si užije více času s rodinou, do níž nedávno přibyl druhý pár dvojčat. A říkal, že už přepnul na "režim tráva". Právě do Wimbledonu se těší nejvíc, vždyť už tam taky sedmkrát triumfoval.

"Když jsem zdravý, což jsem v posledních měsících byl, tak můžu snadněji určovat osud zápasů než loni. Ohledně šancí ve Wimbledonu jsem hodně optimistický," 

Autor: