130 let

Fernando Alonso byl zpovídán před závodem Davidem Coulthardem. | foto: Reuters

Návrat ztraceného syna Alonsa do Renaultu? Vidím v něm znovu hladového pilota, říká Briatore

Sport
  •   7:09
Praha - Když opouštěl španělský pilot Fernando Alonso před dvěma roky šampionát královny motorismu – formule 1 –, byl sklíčený a otrávený. „Už byl unavený z té ohrané písničky, že příští rok dostane vítězný vůz,“ poznamenal někdejší slavný bafuňář formulového světa a italský bohém Flavio Briatore. A moc dobře ví, o čem mluví.

Alonsa zná jako málokdo, zažil s ním dva veleúspěšné mistrovské roky ve stáji Renault, kdy se jim podařilo zastavit dominanci Michaela Schumachera. Nyní je osobním poradcem osmatřicetiletého Španěla.

Po nenaplněných mistrovských ambicích Ferrari v letech 2010 až 2014 se rodák z Ovieda přesunul do McLarenu, který začal nově využívat motory Honda a sliboval si návrat k úspěšným časům.

Experiment britské stáje ale dopadl fiaskem a Alonso po necelých dvou letech výsledkového strádání svět F1 opustil.

Potřeboval najít novou motivaci závodit. A to se mu povedlo.

Fernando Alonso byl zpovídán před závodem Davidem Coulthardem.
Pilot McLarenu Fernando Alonso sice do Bahrajnu dorazil, závodit zde ale nebude.

Nejprve ovládl legendární závod 24 hodin Le Mans, poté neúspěšně útočil na legendární trojkorunu motorsportu (triumfy v Le Mans, Indianapolis a titul ve formuli 1), když na americkém okruhu po slibné kvalifikaci dojel před třemi lety 24.,

A letos si pak vyzkoušel slavnou Rallye Dakar, kterou dokončil v kategorii automobilů na třináctém místě.

K onomu impulzu pro případný comeback do světa F1 to ale bohatě stačilo.

„Vím, co chci udělat, a věřím, že to velmi brzy oznámím,“ uvedl na svém instagramovém účtu dvojnásobný mistr světa.

Když navíc během minulého týdne oznámil Sebastian Vettel svůj konec po této sezoně ve Ferrari, možná ani netušil, jaký kolotoč změn způsobí.

Stáj z Maranella nelenila a dva dny poté oznámila novou posilu – Carlose Sainze z McLarenu. Jeho místo pak převezme Daniel Ricciardo, jenž doposud patřil Renaultu. A právě sem by mohl zamířit „ztracený syn“ Alonso, ostatně zákulisní informace toto spojení potvrzují.

„Období mimo kolotoč formule 1 mu udělalo dobře, potřeboval se detoxikovat. Já v něm vidím toho hladového pilota, který je připraven se vrátit,“ říká Briatore.

Ten zároveň okomentoval i konec Vettela u stáje ze své domoviny. „Ve světě formulí bylo vždycky nejdůležitější najít úspěšnou chemii. Musíte mít jednoho pilota, který se zaměřuje na titul mezi jednotlivci, týmová dvojka by měla dosahovat kvalitních výsledků a brát tím body největším konkurentům stáje,“ pronesl sedmnáctiletý multimilionář.

U stáje z Maranella tomu ale bylo jinak, německou hvězdu loni v celkovém pořadí porazil dvaadvacetiletý Charles Leclerc z Monaka.

Čtyřnásobný mistr světa navíc cítil, že tým protežuje více mladého dravce než jeho. A tak raději vyklidil pozice.

Jak si povede Alonso, který by v případě svého návratu vytvořil dvojici s třiadvacetiletým Francouzem Estebanem Oconem?

Autor: David Ako