130 let

Knapková a Synek. | foto: ČTK

Veslaři před MS: Knapková chce medaili, Synek prahne po zlatu

Sport
  •   12:08
Hlavními oporami českých veslařů, kteří v pondělí zamířili do dějiště mistrovství světa v jihokorejském Čchungdžu, budou již tradičně sběratelé medailí Miroslava Knapková a Ondřej Synek. Pakliže oba skifaři naplní svoje plány a cíle, bez úspěchu by se neměli vracet ani ze šampionátu, který začne příští týden.

Jak dlouho znáte datum, kdy se pojede finále vaší disciplíny?
Knapková:
Ani nevím. Ale myslím, že se jede prvního září. Hlavně je důležité do finále postoupit.
Synek: Taky prvního září, vím to už dlouho. Původně jsem totiž chtěl jet i dvojskif s Milanem Dolečkem, což ale kvůli časovému rozpisu nejde, takže jsem to hledal.

Vadí vám, že je šampionát tak daleko?
Knapková:
Upřednostňuji bližší destinace, dvakrát nemusím důležité závody v hodně odlišných časových pásmech. Ale třeba zase uvidíme něco nového.
Synek: Nejlepší by byl každoroční šampionát v Račicích, ale musíme se přizpůsobit. Spíš mě štvou ty klimatické podmínky, má tam být vedro a vlhko. Nejsem žádný cestovní typ, nebude tam ani žádný český fanoušek, jen lidé z naší výpravy. Stará dobrá Evropa...

Cítíte menší tlak než před loňskou olympiádou?
Knapková:
  Pozornost médií je menší, ale nevadí mi to. Před Londýnem to byl dost velký humbuk.
Synek: Necítím  žádný tlak, lidé se o veslování asi nezajímají, takže tomu nechávám volný průběh.

Změnilo se něco ve vašem životě po Londýně?
Knapková: Nic zásadního. Vlastně ano, pečuje o mě nová agentura. A asi jsem před šampionátem  naveslovala míň kilometrů, protože příprava na londýnský vrchol čtyřletého období byla přece jen náročnější. Před Londýnem to byly tři tisíce kilometrů, teď o něco míň.
Synek: Zrovna v sobotu měl náš synek Matyáš první narozeniny. S dcerkou Alicí, které budou na podzim tři roky, už si začíná hrát. A když se začnou "prát", je to docela legrace.

Jste nejsledovanějšími českými veslaři. Vítáte, že pozornost je upřena i na toho druhého?
Knapková:
Určitě. Je prima, když v tom nejsem sama, navíc je Ondra super kolega, který umí podržet.
Synek: Myslím, že v poslední době mě v tomto směru předhonila Mirka jako olympijská vítězka, navíc úřadující mistryně světa a Evropy, takže si aspoň trochu odpočinu.

S jakým cílem odjíždíte na šampionát?
Knapková:
Chtěla bych usilovat o jednu z medailí. Konkurence ale bude větší, než jsem očekávala. Říká se, že poolympijský rok je volnější, jenže mně přijde, že to není pravda. Mojí největší soupeřkou zřejmě bude Australanka Crowová, která má z Londýna stříbro z dvojskifu a bronz ze skifu, a přibyla Američanka, vítězka z Londýna na osmě. Na druhé straně 41letá Běloruska Karstenová pojede na dvojskifu. Možná poznala, že na skifu už nemá šanci, tak radši utekla do jiné disciplíny...
Synek: Přece neřeknu, že nechci vyhrát! Kdo z těch, co na to mají, řekne něco jiného, tak lže.

Skifařka Miroslava Knapková se zlatou olympijskou medailí
Ondřej Synek

MEDAILE Z LONDÝNA. Knapková zlatá, Synek stříbrný.

Jak vám v přípravě sloužilo zdraví?
Knapková:
  Stihla jsem onemocnět, týden jsem měla virózu. Ztratila jsem pět kilo, známí říkali, jak jsem pohublá, ale už se blížím k normální váze. Proto říkám, že chci jednu z medailí, nevím úplně přesně, na čem jsem.
Synek:  Mně se choroby vyhnuly, ačkoli jsem se při tréninku v těch vedrech dostal ze 104 kilogramů pod stovku. Ale už mám 101 a cítím se dobře.

Jste pověrčiví? Vy jste, Mirko, před MS 2011 a loni před olympiádou skončila na slavné regatě v Lucernu vždy třetí a pokaždé jste pak získala zlato. A letos jste byla v Lucernu opět třetí …
Knapková: Kdyby to takhle vyšlo potřetí, bylo by to prima. Jenže na to nelze spoléhat. A pověrčivá jak kdy. Teď vím, že už semifinále bude těžké, a taky bude záležet, jaké budou podmínky. Má se závodit na řece, přehradní jezero je až o kousek dál, a při té vysoké vlhkosti a ve vedru.... Voda je údajně klidná, ale u dráhy mají být betonové břehy, od kterých se odrážejí vlny. Nechám se překvapit.
Synek:  Pověrčivý rozhodně nejsem. Přijde mi, že pověry příliš neplatí, je to spíš namlouvání si něčeho. Na šampionátu se ukáže, jak na tom kdo je.

Autor: Jiří Jakoubek