Pikantní jogurtový koláč
V podstatě je řecký, díky použitým surovinám. Nicméně pod pojmem řecký jogurtový koláč v kuchařkách nejčastěji najdete piškotový, velice podobný předchozímu chlebíčku, který se ale peče v kulaté formě a na závěr přelévá sladkým (pomerančovým) sirupem, jež se do těsta vsákne. Je to krásný koláč, k nalezení i na mnohých místech Středního východu, ale já chtěla něco ostřejšího. Jogurt mám totiž moc ráda naslano.
těsto:
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- špetka soli
- 8 lžic studeného másla
- 3–4 lžíce ledové vody »
náplň:
- 2 velké pórky - propláchnuté a nakrájené na tenké plátky
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 velká vejce
- 200 g řeckého jogurtu
- hrst rozdrobené fety
- 1 lžíce najemno nasekaného kopru (nebo oregana)
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
Na těsto promíchejte v míse mouku se solí a rukama rychle zapracujte kousky másla, až bude směs připomínat drobenku. Zakapejte ji 3 lžícemi vody a rukama nebo vidličkou zpracujte, až se těsto spojí. Nehněťte ho ale. Vytvarujte do koule a zabalené do fólie dejte nejméně na 1 hodinu chladit.
Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyválejte na placku a vyložte jím koláčovou formu o průměru 25 cm s odnímatelným dnem po dně a po stěnách. V rozích dobře vymačkejte. Dno těsta propíchejte vidličkou a položte na něj kolečko pečicího papíru, zatižte ho suchými fazolemi nebo rýží a dejte na 10 minut péct. Opatrně sejměte papír se zátěží a korpus pečte ještě 10 minut, až získá světlou „sušenkovou“ barvu.
Rozehřejte ve velké pánvi olej a na středním plameni za častého promíchávání na něm osmažte kolečka pórku. Osolte je a opepřete. Sejměte z plamene. Do zchladlého pórku přidejte prošlehaná vejce promíchaná s jogurtem, fetou a kořením. Náplň vlijte do korpusu a pečte 30 až 35 minut, až se náplň usadí a těsto zezlátne. Koláč podávejte vlahý nebo studený.