18. dubna 2018 6:18 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

TRČKA: Pes v restauraci? V pejskařské velmoci, jakou je Česko, běžný obraz

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 12Diskuse
Pes v restauraci (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pes v restauraci (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

PRAHA Na začátek trochu statistiky: V České republice je evidováno více jak dva miliony psů, v Praze pak přes sto tisíc. Podle statistik z minulého roku druhá příčka v Evropě, více psů v přepočtu na obyvatele je jen v Rumunsku. Jsme pejskařskou velmocí, o tom žádná!

Čtyřnozí mazlíci nás doprovázejí doslova na každém kroku, restaurace nevyjímaje.

A jak je to vlastně se psy v restauracích? Předpis zní jasně: Pes se může pohybovat pouze v odbytové části podniku, do kuchyně a zázemí nesmí žádné zvíře. Žádná další upřesnění legislativa neřeší.

Rozhodnutí zda psi do restaurace smí je tedy vždy výhradně na provozovateli. A jak už to bývá, přítomnost psů v restauracích má své příznivce i odpůrce.

Zatímco si jejich majitelé a zastánci nedokážou nedělní oběd bez svého čtyřnohého přítele vůbec představit, na straně druhé je velká skupina hostů, kteří jsou spíše proti a přítomnost psů v restauracích jim vadí.

V Ambiente jsme k čtyřnohým mazlíčkům přívětiví. Téměř ve všech našich restauracích jsou vítáni, máme pro ně misky na vodu a dostává se jim vřelé pozornosti. Z některých se dokonce stali opravdoví štamgasti. Často si vzpomenu na Kubu, „pravidelného návštěvníka“ Kuželky, s jakou chutí vylízal svoji misku plnou dvanáctistupňového mlíka do poslední kapky...

Někteří hosté jsou ale na přítomnost psů v restauraci velmi citliví. I přesto, že zodpovědnost za psa má jeho majitel, já osobně očekávám od personálu určitou ostražitost. Upřený psí pohled k talíři u sousedního stolu, pobíhající hafan mezi stoly nebo jiné psí lumpárny by měla citlivě sdělit jejich páníčkům právě obsluha.

Samozřejmostí, kterou očekává většina hostů je pak důsledné dodržování hygienických pravidlel. Psi v restauracích u nás vnímáme jako běžný obraz. Alespoň zatím...

Filip Trčka

Filip Trčka sám sebe s nadsázkou označuje jako restauračního voyera. Ve své pracovní době (i mimo ni) chodí do restaurací Ambiente, všímá si chyb, upozorňuje na ně a pomáhá je odstraňovat. Zkušeností na to má dost – v roce 1997 nastoupil do Pasta Fresca, byl manažerem v Mánesce, později vedl servis v La Degustation Bohęme Bourgeoise. Bezmála tři roky působil také v newyorské Hospodě.

Filip Trčka
  • 12Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz