25. června 2012 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Bizarnosti na talíři: stoleté
vejce či Plumlovský řízek

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 23Diskuse
Plumlovský řízek zasypaný vrstvou sýra a zalitý kečupem ochutnala Klára Donathová. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Plumlovský řízek zasypaný vrstvou sýra a zalitý kečupem ochutnala Klára Donathová. | foto: Klára Donathová
Gastronomie je plná bizarností. Ať už se jedná o názvy jídel, nebo o pokrmy samotné. Oslovili jsme několik recenzentů restaurací a zeptali se jich na jejich nejpodivnější věc, která jim v poslední době přistála na talíři, ať už v Česku nebo v zahraničí. A jaký je váš nejbizarnější zážitek?

Stoleté vejce z Hong Kongu
Michal Sänger, recenzent restaurací

Mohl bych pochopitelně vsadit na jistotu a říct, že bizarní je pro mě každý nedělní podvečer, kdy na Nově sleduji, jak populární prodavač hrnců Jirka Babica opakovaně dokazuje, že pod gastronomickým dnem lze najít ještě sklep. Rád bych ale zmínil jídlo, které bylo vzhledově naprosto bizarní, ale překvapivě chutnalo velmi dobře a jmenovalo se "stoleté vejce".

Bylo to vejce, které je za syrova obaleno směsí jílu, popela a soli a během zhruba tří měsíců se zakonzervuje a zcela změní svůj vzhled. Celé vejce získá konzistenci gelu, žloutek se obarví na "lákavou" zelenošedou barvu a bílek přejde do tmavě hnědé až černé.

Poprvé jsem ho ochutnal v Hong Kongu, kde ho nabízela neméně bizarní restaurace. Ta byla podle průvodce Michelin oceněná hvězdou, ale personál ani manager restaurace o tom nic nevěděli. V některých čínských restauracích ho lze ochutnat i u nás.

Poslední co bych od černého vejce s zelenošedým žloutkem čekal je, že bude chutnat jako vařené vejce, ale přesně tak prostě chutnalo. Pro mě je to typická ukázka asijské kuchyně, která přes spoustu bizarních surovin a netradičních postupů směřuje k jedinému cíli a tím je skvělé jídlo.

Jordánský mansaf
Pavel Maurer, milovník dobrého jídla a pití a vydavatel ročenky Grand Restaurant a Grand Bar

Naposledy jsem ochutnal velmi neobvyklé jídlo, tím byl jordánský mansaf. Jordánci a Palestinci jsou velmi hrdí na tento takříkajíc národní pokrm, který ovšem na pohled vypadá pro našince příšerně. Je to skopové nebo jehněčí maso vařené ve vlastním bujónu, který je nakonec smíchán s jogurtem. Servíruje se na obrovských mísách jako hora beztvarého masa, které je potaženo bílou hmotou a různě z této hory čouhají skopové kosti.

Jordánci sedí nebo lehce polehávají kolem několik hodin, uždibují maso s rýží a mandlemi. Vizuálně nechutné, chuťově skvělé. Delikatesnější úpravu jehněčího aby u nás pohledal. V Jordánsku tuto specialitu nabízí každá slušnější restaurace, ale ve svátečních chvílích se připravuje i doma. Je to velmi, velmi syté jídlo.

Jaké bizarní jídlo jste ochutnali vy?

Setkali jste se na cestách po Česku či po světe s nějakou gastronomickou podivností? Nenechávejte si ji pro sebe a pochlubte se ostatním čtenářům. Napište nám krátký příběh o daném jídle - co to bylo za pokrm, z čeho se skládal, kde ho nabízeli a v neposlední řadě, jak vám chutnal? A přidejte i fotografii. Nejlepší příspěvky zveřejníme. Své úlovky posílejte na e-mail gabriela.lukacova@lidovky.cz, jako předmět napište Bizarnosti na talíři.


Plumlovský řízek
Klára Donathová, hodnotitelka Scuk.cz, která pravidelně píše recenze restaurací do Lidových novin

Název jídla není ani tak bizarní jako jídlo samotné. Jednalo se o Plumlovský řízek, specialitu podávanou v Plumlově u Prostějova. Podle původního receptu představuje Plumlovský řízek smažená vepřová kýta obalená v těstíčku z mouky a vajec. Na řízek pak patří volské oko, kus smažené klobásy, spousta strouhaného tvrdého sýru a dekorace z kečupu. Samo o sobě to nezní příliš lákavě, ale nejde navštívit Plumlov a odjet bez ochutnání místní speciality.

Rozhodně nedoporučuji objednat si jí v restauraci Happy Valášek, kde provedení předčilo nejhorší očekávání. Maso bylo samo o sobě nedobré, obalené v těstíčku nasáklém tukem, klobása chyběla úplně, za to laciného sýru (pokud to vůbec sýr byl) a kečupu bylo víc než dost. Plumlovský řízek byl pro mě pravděpodobně nejhorší a nejbizarnější gastronomický zážitek posledního roku.

Nejhorší gastronomický zážitek Romana Vaňka?

Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk šílené názvy již nějakou dobu sbírá. Dokonce jim věnoval jeden díl svého pořadu Peklo na talíři. A jeho nejhorší zážitek? "Hráškový krém z pytlíku pod názvem Sperma von Wassermann, který mi naservírovali v jedné hospodě v jižních Čechách," prozradil serveru Lidovky.cz. Na další bizarní jídla se můžete ptát Romana Vaňka on-line. Odpoví ve čtvrtek 28. června od 10:30 hodin. Dotazy pokládejte ZDE.

gluGabriela Kolinová (Lukáčová)
  • 23Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz