Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Co jíst v létě? Zeleninu, oříšky i maso. Řiďte se selským rozumem, radí odbornice

Jídlo

  7:00
Jak se stravovat v horkých letních dnech, kdy máme málokdy chuť na teplé pokrmy či masitá jídla? Jak nahradit obědy a večeře lehkými a snadno stravitelnými jídly, která přitom budou nutričně vyvážená a nasytí nás? „Ideální jsou zeleninové saláty, do kterých můžeme přidat třeba těstoviny nebo quinou. Výživová bomba jsou také semena a ořechy,“ říká výživová poradkyně Barbora Hernychová.

Čerstvý zeleninový salát představuje v horkých dnech ideální oběd nebo večeři. foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz

Lidovky.cz: Odborníci na výživu doporučují jíst jedno teplé jídlo denně. Dá se to dodržet v tropických teplotách?
Každý by se měl řídit vlastními pocity. Pokud mi udělá teplé jídlo dobře, dám si ho. Já osobně ve velkém horku teplé jídlo nemůžu a myslím, že většina lidí je na tom podobně. Teplý pokrm není v tropických dnech nezbytně nutný.

Lidovky.cz: Čím je tedy v létě vhodné teplé jídlo nahradit?
Když si dáme směs kvalitní zeleniny, do ní kus sýra, tofu či vajíčko natvrdo, posypeme oříšky nebo semínky, dostaneme úžasný výživný pokrm. Pokud se teplého jídla nechceme vzdát, jsou vhodné například lehké zeleninové polévky. Nyní dozrávají cukety - je ideální zpěnit kostičky cukety na cibulce, zalít vývarem a poté rozmixovat. Polévku ani nemusíme zahušťovat jíškou, stačí hustá zeleninová směs, kterou lze doplnit třeba sýrem.

Barbora Hernychová.

Lidovky.cz: Platí pro letní výživu nějaká zásada - co rozhodně jíst, či nejíst?
Nejzásadnější je dodržovat pitný režim. I potraviny, které konzumujeme, by měly být lehčí a ochlazující. Doporučuji určitě ovoce a zeleninu, ideálně sezónní druhy. Nemusíme jíst za každou cenu pomeranče, nejlepší je nasbírat druhy, které rostou kolem nás. Obecných rad je spousta, primárně bych se ale řídila vlastním pocitem. Selský rozum nám řekne nejlépe, co si dát a co si nedat.

Lidovky.cz: Jaké nápoje byste doporučila vedle obyčejné vody?
Vynikající jsou domácí ovocné limonády. Můžete si například natrhat mátu, meduňku nebo jiné voňavé bylinky. Trochu je namačkáme, aby pustily šťávu, přidáme limetku nebo citron, pokud potřebujeme, tak trochu třtinového cukru nebo agávového sirupu a kostky ledu. Vhodný je také zázvor, byť jde o potravinu, která zahřívá. Když ho ale dáte dohromady s citrónem, vodou a kostkami ledu, máte úžasnou a osvěžující domácí limonádu.

Rybízová či borůvková. Jak na domácí ovocné zmrzliny?

Lidovky.cz: Může nám v létě nahradit jídlo například zmrzlina?
Zmrzlina je dobrůtka, kterou si dávají hlavně děti, a nezakazovala bych ji. Rozhodně nám ale nenahradí hlavní pokrm, jde o věc navíc, která nás ochladí a zpříjemní letní den. Doporučila bych udělat si doma zmrzlinu vlastní, která představuje lehčí a zdravější variantu. Stačí rozmixovat ovoce - borůvky, maliny či jahody - a dát směs buď samotnou nebo s mlékem zmrznout do mrazáku. Dostanete úžasného poctivého nanuka bez éček.

BARBORA HERNYCHOVÁ

- Narodila se 9. 6. 1978

- Odbornice na zdravou výživu, několik let pracuje ve firmě Probio, která se zabývá výrobou biopotravin

- Biopotraviny jsou nejen náplní její práce, ale i životním stylem celé její rodiny

- Ve volném čase cvičí jógu, jezdí na koni či čte 

Lidovky.cz: Nakolik bychom v létě měli konzumovat maso?
Zase záleží, jestli na něj máme chuť. Není to určitě nezbytně nutné, bílkoviny z masa můžeme klidně nahradit rostlinným zdrojem. Například luštěniny můžeme využít i za studena, dopředu si můžeme uvařit třeba cizrnu nebo fazole. Využít můžeme i sterilovanou biocizrnu nebo biofazole - dá se z nich udělat výborný salát, který opět výživově nahradí oběd. Ideální je doplnit salát lehkým dresinkem nebo zastudena lisovaným olejem.

Saláty podle šéfkuchaře. Připravte si je v parných dnech k večeři

Lidovky.cz: Co když nás samotná zelenina nezasytí? 
Do salátu můžeme přidat například těstoviny, které představují vhodný zdroj sacharidů. Podobně bych doporučila také quinou, současný trend ve zdravé výživě, která se dá rovněž přidat do salátu nebo do zeleninové polévky. Jde o výživově velmi bohatou potravinu, která obsahuje velké množství aminokyselin a bílkovin. Nezapomínala bych ani na semínka nebo oříšky. To je malý doplněk, který se dá uchovávat v malém sáčku, a přitom nám může udělat velkou službu. Semena a ořechy mají v sobě velké množství živin - když si každý den posypeme pokrm opraženými semínky slunečnice, dýně, lnu, sezamu, lískových nebo piniových oříšků, dodáme tělu komplexní živiny. Je to výživová bomba, na kterou se často zapomíná, což je veliká škoda.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...