22. července 2017 14:07 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Jemná, lehce pikantní či ostrá kuřecí křidélka podle blogerky

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
Grilování. (ilustrační snímek) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Grilování. (ilustrační snímek) | foto: Petra Davidová

Inspirujte se asijskou kuchyní a zkuste v létě některý z jednoduchých receptů na grilovaná kuřecí křidélka. Petra Davidová, autorka populárního blogu o jídle Kitchen and the City, připravila variantu pro milovníky jemných chutí, lehce pálivých jídel i velice ostrých pokrmů. Je jen na vás, zda si vyberete jednu z nich či zda vyzkoušíte všechny.

Kuřecí křidélka se sezamem

Budete potřebovat:

  • 1 kg kuřecích křídel
  • bílý sezam
  • okurka

ingredience na marinádu

  • 5 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 70 ml rýžového vína
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 nakrájená jarní cibulka
  • 1⁄2 lžičky mletého černého pepře
  • ingredience na omáčku na potírání
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového vína
  • mirin nebo sakéKřídla naporcujte a zbavte třetího článku.
  1. Křídla naporcujte a zbavte třetího článku.
  2. Oloupejte zázvor, nakrájejte ho nadrobno a přidejte ostatní ingredience na marinádu.
  3. Křídla vložte do marinády a nechte uležet alespoň 30 minut, nejlépe přes noc.
  4. Omáčku na potírání vytvořte smícháním všech ingrediencí pro ni určených.
  5. Po uležení kuřecí křídla vložte na rozpálený gril a grilujte z každé strany 2-4 minuty přímým žárem. Poté je přesuňte do nejchladnější části grilu a grilujte dalších 10 minut.
  6. Před dopečením potřete křídla medovou omáčkou, na talíři posypte bílým sezamem a podávejte s okurkou.
Ostrá kuřecí křidélka.

Ostrá kuřecí křidélka.

Ostrá grilovaná křidélka

ingredience:

  • 1 kg kuřecích křídel
  • mix feferonek
  • opražená sezamová semínka
  • pokrájená jarní cibulka

ingredience na marinádu:

  • 100 ml sezamového oleje
  • 2 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 4 lžíce rýžového vína mirin
  • 3 lžíce medu
  • 4 cm nastrouhaného zázvoru
  • 3 lžíce chilli česnekové pasty
  • sůl
  • pepř

  1. Ingredience na marinádu smíchejte dohromady. Jednu třetinu svařte a podávejte jako dip ke křídlům.
  2. Křídla zbavte třetího článku, v kloubu rozdělte a naložte do marinády alespoň na půl hodiny, nejlépe přes noc.
  3. Křídla vložte na rozpálený gril a grilujte z každé strany 2 minuty přímým žárem, poté dogrilujte v nejchladnější části grilu. Zatímco se budou křídla zvolna dopékat, vložte na gril feferonky a ogrilujte je ze všech stran. Podávejte posypané sezamem a jarní cibulkou.
Nejostřejší kuřecí křidélka.

Nejostřejší kuřecí křidélka.

Nejostřejší křidélka s chilli a medem

  • 1 kg kuřecích křídel
  • jarní cibulka
  • čerstvý koriandr

ingredience na marinádu:

  • 1/3 hrnku tmavé sójové omáčky
  • 1/3 hrnku thajské sladké chilli omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce chilli oleje
  • 2 chilli papričky ptačí oko
  1. Kuřecí křídla zbavte třetího článku a ještě je v kloubu rozdělte.
  2. Smíchejte suroviny na marinádu. Z poloviny marinády si připravte omáčku – v menším hrnci ji vařte na mírném plameni do zhoustnutí. Druhou polovinu pěkně vmasírujte do kuřecích křídel. Nechte marinovat alespoň 3 hodiny, nejlépe přes noc.
  3. Křídla grilujte 2-4 minuty z každé strany přímým žárem a pak je přesuňte do nejchladnější části grilu, kde je nechte ještě dalších 10 minut dopéct.
  4. Grilovaná křidélka posypte jarní cibulkou a koriandrem a podávejte s horkou omáčkou


Recepty a fotografie pochází z kuchařky Kitchen and The City vydané nakladatelstvím Grada.

Jaký gril zvolit?

Existují tři typy grilů, které si můžete pořídit – gril na dřevěné uhlí či brikety, plynový a elektrický. Nejrozšířenější je první z nich, který je oblíbený zejména pro charakteristickou chuť spáleného dřeva, která na mase ulpívá. Je cenově nejdostupnější, grilování na něm ale v důsledku odkapávání tuku na dřevo není příliš zdravé. Je jen na vás, zda při použití tohoto grilu zvolíte dřevěné uhlí nebo brikety.

  • Uhlí se snáze zapaluje a vydá větší teplo, oproti briketám ale hoří krátce a nevytváří příliš stabilní prostředí.
  • Plynový gril rozpálíte rychleji než gril na dřevo a brikety, jeho činnost je ale třeba stále kontrolovat a navíc vyžaduje problematickou manipulaci s nádobou na plyn.
  • Elektrický gril můžete na rozdíl od ostatních druhů používat kdekoli, například v bytě či na balkóně. „Na elektrickém grilu nepřichází potraviny do kontaktu s přímým ohněm. Díky tomu nevznikají karcinogenní látky a grilování je tím pádem mnohem zdravější,“ říká Dušan Holec, produktový manažer značky Tefal. Elektrický gril je také jediným grilem, jehož součástky můžete dát do myčky na nádobí.
Kristýna Kutnarová