21. dubna 2017 6:42 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

‚Lidé zapomínají na čerstvé bylinky. Naučili se používat zbytečná dochucovadla’

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Marika a Jiří Kuča | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Marika a Jiří Kuča | foto: Martin Šlechta
Už tři roky spolu vaří a spravují blog The Kitchen Story, který patří k food blogerské špičce. Ačkoli do jejich života zasáhla významně nemoc jednoho z nich, od společné práce na blogu je neodradila. Nyní plánují vydat knihu. „Blog je taková nehmatatelná věc a my chtěli vytvořit něco opravdového. Tak jsme si jednoho dne řekli, že by bylo skvělé vydat svou kuchařku. Hlavně jsme chtěli, abychom vydali něco, co nebude jen nějaká rychlokvaška, ale opravdová kniha s duší. Poctivě na ni pracujeme celý rok a chtěli bychom, aby to nebyla pro lidi jenom kuchařka,“ říká v rozhovoru Jiří Kuča.

Lidovky.cz: Už třetím rokem spolu tvoříte blog Kitchen Story. Jak jste se k blogování dostali?
Moc rádi společně vaříme a zveme si k nám lidi, abychom s nimi mohli sdílet dobré jídlo. A s tím nápadem jsme také spustili blog, abychom sdíleli s lidmi naše vaření. Chtěli jsme jim ukázat, že svět jídla je dost pestrobarevný a stojí za prozkoumání.

Lidovky.cz: Když se přesuneme od začátku ke konci: food blog byl dlouhou dobu vaší volnočasovou aktivitou a velký koníčkem. To se nedávno změnilo. Prozradíte jak?
Marika tento rok odešla ze své práce, kde byla přes pět let a vrhla se na dráhu „foodie“. Teď se věnujeme hlavně vydání naší první kuchařky Manželé v kuchyni, točení videí a focení receptů pro klienty na zakázku.

Slaný zeleninový koláč
Manželé v kuchyni. Obálka nově připravované knihy

Lidovky.cz: Přemýšlela jsem nad tím, zda je blogování ve dvou výhoda. Máte při něm rozdělené role, jako je focení receptů, psaní článků, nákup ingrediencí nebo děláte vše společně?
Určitě je to ve dvou výhoda. Práce je hodně a ve dvou se ty síly dobře rozdělí. Recepty vymýšlíme dohromady, ale odtud dále se ty role už rozdělují. Já se více pohybuju v kuchyni, Marika se věnuje finálnímu stylingu jídla a dekoru pro fotku a nakonec to i vyfotí. Já potom vše sepíšu, starám se o vyřizování emailů a technických věcí kolem webových stránek a Facebooku.

Lidovky.cz: Mezi čtenáři je váš blog velice oblíbený. Na receptech si dáváte záležet, jak je vidět nejen na krásných fotografiích. Je i časová náročnost důvodem, proč nezveřejňujete recepty tak často?
Vytvoření samotného receptu a jeho finalizace je poměrně časově náročná, takže je někdy těžké to skloubit. Nicméně, publikujeme jeden recept týdně, což je mezi blogery poměrně slušné. Určitě bychom chtěli ale tu frekvenci zvýšit, tak snad se to povede, jakmile nám skončí práce na kuchařce.

The Kitchen story

Manželská dvojice The Kitchen Story patří už tři roky k české food bloggerské špičce. Recepty Mariky a Jirky Kučových jsou inspirativní, brilantně vyladěné, zaručeně fungují, navíc jsou vždy prezentované s nesmírným citem pro vizuální složku jídla. Jejich první kuchařka s názvem Manželé v kuchyni - Jak žít s chutí a vařit s láskou, tedy právem patří mezi nejočekávanější události v gastronomickém oboru. Najdete v ní cca 70 receptů, z nichž valná většina nebyla dosud publikovaná na blogu. Na knize pár poctivě pracoval celý rok, a snažil se zaznamenat přirozený tok rodinných událostí spojených s požitkem jídla. Kuchařka je členěná do kapitol podle ročních dob a příležitostí, jako jsou rodinné oslavy, setkání s přáteli, piknik na zahradě, výprava za úlovky do lesa či k rybníku. Bohatá fotografická výbava zachycuje nejen jídlo a jeho přípravu, ale i atmosféru aktivního životního stylu, do nějž gastronomie přirozeně zapadá jako prvek tmelící rodinu i přátelské vztahy. Přehledně zpracované recepty akcentují zdravý životní styl, pokud je to možné, vyhýbají se lepku či laktóze, ale na prvním místě tu vždy stojí chuť a kreativní zpracování sezónních surovin. Kniha Manželé v kuchyni je nejen objemná a praktická kuchařka, ale především velká inspirace, jak žít s chutí, vařit s láskou a díky jídlu se obklopovat skvělými lidmi.

Lidovky.cz: Pokud byste měli jmenovat tři věci, které vás na vaření baví nejvíce, co by to bylo?
Rozhodně je to vymýšlení a dotváření receptů. Vaření jídla máme taky rádi, protože u toho člověk může vypnout a dělat, co ho baví, ale ze všeho nejvíce nás na tom naplňuje to sdílení s lidmi. Je skvělé poznat zajímavé lidi prostřednictvím dobrého jídla.

Lidovky.cz: Mimochodem shodnete se na oblíbeném jídle? Jaké by to bylo?
Na oblíbeném jídle se nejspíš neshodneme, protože je pro nás dost těžké vybrat si jen jedno jediné, když je jich tolik skvělých. Marika je více polívková a já zase více na maso. Navíc, když spolu jdeme do restaurace, tak si každý objednáváme úplně něco jiného, abychom od toho druhého mohli ochutnat.

Lidovky.cz: Vaším vzorem je blogerka Markéta Pavleje, která vydala úspěšnou kuchařku, rozjela vlastní televizní pořad. Vy ji minimálně prvním krokem následujete: chystáte se vydat výpravnou kuchařku Manželé v kuchyni. Co bylo hlavním impulsem k jejímu vydání?
Blog je taková nehmatatelná věc a my chtěli vytvořit něco opravdového. Tak jsme si jednoho dne řekli, že by bylo skvělé vydat svou kuchařku. Hlavně jsme chtěli, abychom vydali něco, co nebude jen nějaká rychlokvaška, ale opravdová kniha s duší. Poctivě na ni pracujeme celý rok a chtěli bychom, aby to nebyla pro lidi jenom kuchařka, kterou si otevřou jen v kuchyni, ale aby si ji vzali sebou třeba do postele nebo na dovolenou a mohli si pročítat naše příběhy, které nás v průběhu toho roku provázely.

Lidovky.cz: Prozradíte, čím bude výjimečná a proč bych si ji měla koupit?
Zaměřili jsme se na sezónnost a s každou kapitolou jsme měnili lokaci. Takže jednou je to kapitola s dědou u rybníka, kde rybaříme a podruhé je to třeba kapitola v létě na chalupě, kdy je spousta čerstvého ovoce a spousty dalších věcí. Všechny fotky jsou foceny na film, takže kniha bude mít svého ducha. Hlavně si celou kuchařku budeme vydávat sami, takže všechno děláme na maximum a na ničem nešetříme. Těšit se můžete třeba na plátěný obal nebo ruční kresby. To jsou také důvody, proč jsme spustili předprodej na Hithit.com, abychom sehnali dostatek financí na zaplacení alespoň části tisku.

Lidovky.cz: Zaujaly mne v ní fotografie receptů od skvělého fotografa Martina Šlechty, který vše fotil analogově, tedy na film. Proč jste se v dnešní digitální době rozhodli pro tuto relativně netradiční cestu?
Když jsme Martina poprvé potkali, neskutečně jsme si padli do oka. Jeho fotky jsou vážně krásné a my jsme z jeho analogového focení cítili neskutečnou hloubku. Proto jsme se domluvili, že celá kuchařka bude focená pravě takhle, abychom do ní dostali co nejvíce atmosféry a emocí. Ty fotky jsou prostě dokonalé.

Lidovky.cz: Najdeme v kuchařce zejména recepty bez lepku a laktózy?
Přirozeně se v kuchařce snažíme vyhnout lepku a laktóze, ale není to pro nás dogma. Nejdůležitější je pro nás vždycky chuť a toho jsme se drželi po celou dobu. Recepty se tvořily přímo pro tuto knihu, takže nikde jinde, až na pár velice úspěšných receptů z blogu, je neuvidíte. Chtěli jsme, aby to bezlepku a bezlaktózy byla taková třešnička na dortu. Kdo se tomu chce vyhnout, je rád a komu to nevadí, ani to nepozná.

Lidovky.cz: Pojďme se ještě na chvíli vrátit k vaření jako takovému: jaká surovina je podle vás v České republice opomíjená, málo využívaná a která by si zasloužila pozornost?
Rozhodně to jsou čerstvé bylinky. Lidé se naučili používat spoustu zbytečných dochucovadel nebo sušených koření a přitom by stačilo úplně jednoduše zajít na zahrádku, balkón nebo třeba jen do květináče pro pár lístků čerstvých bylinek. Ty umělé náhražky jídlo nijak nevylepší, spíš naopak.

Moc rádi společně vaříme a zveme si k nám lidi, abychom s nimi mohli sdílet dobré jídlo. A s tím nápadem jsme také spustili blog, abychom sdíleli s lidmi naše vaření. Chtěli jsme jim ukázat, že svět jídla je dost pestrobarevný a stojí za prozkoumání.

Lidovky.cz: Je pravda, že jste stál v kuchařské soutěži proti Zdeňkovi Pohlreichovi a vyhrál nad ním? Jak soutěž probíhala a s jakým receptem jste vyhrál?
To už je poměrně dost dlouho, co jsem se zúčastnil této soutěže na food festivalu a vyhrál jsem. Ale jen proto, že pan Pohlreich opomenul dát do hlavního jídla nejdůležitější surovinu a to tehdy byly houby. Do finále s panem Pohlreichem jsem postoupil s houbovým ragú.

Lidovky.cz: Tato otázka se nabízí, ale pokud byste nezaložili blog, vymysleli byste si jinou společnou aktivitu?
To je poměrně těžká otázka. Jídlo nás odjakživa bavilo a stále baví. Asi není nic, čemu bychom se věnovali tak intenzivně jako právě jídlu. Sice nás baví cestování a poslední dobou badminton, ale o tom asi blog psát nebudeme.

Lidovky.cz: I od vaření je třeba si někdy odpočinout. Jak nejraději trávíte volný čas, když nevaříte?
Máme rádi výlety a cestování, takže pokud nám to čas dovolí, rádi někam vyrazíme do světa. Letošní rok vypadá dost cestovně, už jsme byli v Kodani, na červen máme naplánovanou Barcelonu a v září Chorvatsko. Ale přes léto bychom se chtěli více zaměřit na cestování po republice, protože je tady spousta krásných míst a byla by škoda je nenavštívit.

  • 2Diskuse


Alena Pecháčková

Autor

Alena Pecháčkováalena.pechackova@lidovky.czČlánky


REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz