Uvedené množství surovin vystačí zhruba na čtyři až pět sklenic perlivého nápoje. Pokud nejste příznivci bublinek, použijte místo sodovky nesycenou vodu.
Okurková domácí limonáda
- 1 litr sodovky
- 1 salátová okurka
- citron
- třtinový cukr
- máta
Okurku oloupejte, nakrájejte na větší kusy a rozmixujte. Do jedné čtvrtiny naplňte sklenici okurkovým pyré, přijdete citronovou šťávu, třtinový cukr a 3 lístky máty, které před tím promněte v ruce, aby pustily aroma. Zalijte ledově vychlazenou sodovkou nebo ještě přidejte led.
Zázvorová limonáda
- 750 ml sodovky
- 160 g zázvoru
- citron nebo limeta
- třtinový cukr
Čerstvý zázvor nastrouhejte a zalijte 250 ml horké vody. Nechte alespoň 15 minut vyluhovat. Poté nápoj sceďte a nechte vychladnout. Přilijte ledově vychlazenou sodovku a podle chuti ochuťte citronovou šťávou a třtinovým cukrem. Na závěr vhoďte pár kostek ledu a nalijte do sklenic.
Perlivá citronáda
- 1 litr sodovky
- 8 citronů
- 2 lžičky zázvoru
- třtinový cukr
- máta
Vymačkejte šťávu z citronů, přidejte alespoň 6 lžic třtinového cukru a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte 2 lžičky jemně nastrouhaného zázvoru a lístky máty, které jste promnuly mezi prsty, aby se uvolnilo aroma. Dolijte ledovou sodovkou a rozlijte do sklenic. Můžete přidat i led.
Jahodová limonáda
- 1 litr sodovky
- 500 g čerstvých nebo mražených jahod
- citron
- třtinový cukr
Rozmixujte jahody. Na dvě lžíce pyré přidejte 1 lžíci citronové šťávy a oslaďte podle chuti. Dolijte vychlazenou sodovkou, nalijte do sklenic a ihned podávejte.
ČTĚTE TAKÉ: |
Limonáda z granátového jablka a pomeranče
- 1 litr sodovky
- 2 granátová jablka
- 1/2 pomeranče
- citron
- třtinový cukr
Vymačkejte nebo odšťavte granátová jablka a polovinu pomeranče, přidejte citron a třtinový cukr podle chuti, dolijte studenou sodovkou a rozlijte do sklenic s pár kostkami ledu.