29. listopadu 2013 15:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Nejlepší restaurace: Co vaří ve
Francouzské restauraci Art Nouveau?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Loni se honosná pražská Francouzská Obecního domu propracovala do první desítky poprvé. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Loni se honosná pražská Francouzská Obecního domu propracovala do první desítky poprvé. | foto: MAFRA - Tomáš Krist/ Food styling: Michaela Tomišková
Loni se honosná pražská Francouzská Obecního domu propracovala do první desítky poprvé. Byl to pěkný dárek k jejímu stoletému jubileu, který 22. listopadu 2012 oslavila. Podařilo se to především díky francouzskému kuchaři Jacquesovi Auffrayeovi, který zde tehdy kraloval.

Když se ale Jacques letos na začátku roku celkem nečekaně rozhodl vrátit do rodné země, znalci předvídali celkem propad v úrovni. Manažeři podniku, zvaného také Art Noveau, však měli šťastnou ruku při hledání adekvátní náhrady. Vsadili na mladého, ale už mezinárodně zkušeného Jana Horkého, rodáka z Českých Budějovic a nositele titulu Kuchař roku 2008, který šest let šéfoval restauraci Zlatá Praha v hotelu Intercontinental.

„Jsem moc rád, že tato nabídka přišla. Ve Francouzské existuje jasná koncepce, kvalitní tým i vstřícní hosté, kteří nás dovedou ocenit, váží si naší práce,“ hodnotí své nové působiště Jan Horký.

Kuchař Jan Horký

Je také rád za kvalitní a spolehlivé dodavatele nejrůznějších produktů přímo z domácích farem. „Stačí zavolat den předem a máme čerstvé ryby, drůbež, zeleninu, nebo správně vyzrálé biohovězí z domácích chovů. Zrovna jednáme o dodávce kachních jazyků a pařátů, to bude překvapení“, raduje se dopředu a nechce prozradit, co se z těchto lokálních pokladů chystá vytvořit.

Vždyť francouzská restaurace hostům nenabízí jen zážitkovou gastronomii podle nejlepších francouzských receptů; hosté si můžou pochutnat i na moderněji pojaté české klasice.

Vždyť francouzská restaurace hostům nenabízí jen zážitkovou gastronomii podle nejlepších francouzských receptů;

Když šéfkuchař Horký hovoří o týmové práci, ví, o čem mluví. Několik let je totiž kapitánem národního týmu kuchařů a cukrářů, se kterým se úspěšně zúčastnil řady mezinárodních soutěží. V posledních letech přivezl medaile například ze světové soutěže v Erfurtu, ze Singapuru i z mistrovství světa v Chicagu - právě se chystá do Basileje na světový pohár. „Bude to ale moje poslední reprezentační cesta. Chci se teď naplno věnovat práci ve Francouzské restauraci. To je podnik, který plné nasazení všech skutečně vyžaduje“, říká Jan Horký.

Vaří i doma. „Vařit mne pořád baví. Klidně dělám dvě hodiny obyčejnou držkovku, nebo naši jihočeskou bramboračku. A ve čtvrtek v noci hrajeme s kolegy kuchaři z nejrůznějších restaurací hokej. To je teprve ten správný relax“. Jenom je divné, že takřka dvoumetrového šéfa skládají do malé branky.

O nabídku vín se ve Francouzské restauraci už léta stará sommeliér Milan Nerad. Spolu s Janem Horkým v uplynulém týdnu opět připravili každoroční, špičkovou kulinářsko-vinařskou akci Grand Champagne, kdy se k vybraným druhům šampaňského, většinou z menších a méně známých rodinných vinařství ve francouzské Champagni, servírují stejně špičkové pokrmy.

Francouzská restaurace

Francouzská restaurace zabírá celé pravé severní křídlo čelní stěny Obecního domu. Už vstup do obřích prostor s křišťálovými lustry, velkými okny a secesní výzdobou bere dech. Na interiéru se podílel i Alfons Mucha, je dokonale restaurován – občerstvení v Obecním domě proto nechybí v programu žádných kvalitních turistických zájezdů. Restaurace si navíc zahrála v řadě našich i zahraničních filmů, například režisér Jiří Menzel zde točil části Obsluhoval jsem anglického krále.

Pro personál i kuchyni je zdejší provoz velice náročný. V restauraci je sto padesát míst, a když se stane, že přijedou dva autobusy turistů najednou, musí všichni kmitat.

Mezi těmi, pro koho Jan Horký vařil, je mimo jiné i americký prezident Barack Obama, na kterého má šéfkuchař jasnou vzpomínku: „To jsme nesměli ani k oknu. Všude byli ostřelovači“.

Lidové noviny
  • 0Diskuse


REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.