Zajedete-li na podzim za rakouské nebo německé hranice, téměř nenajdete dům, u kterého by se nepovalovala dýně. Venkovní dekorace je však pouze zlomkem množství dýní, které byste nalezli v kuchyni. Rakušané i Němci dýně milují pro jejich pevnou dužninu, kterou lze upravit téměř na jakýkoliv způsob. Z vyzrálých oranžových plodů nejčastěji pečou koláče, připravují čatní, pyré, rizoto nebo polévky.
Indiánské dýňové kouzlo
Na americkém kontinentě putuje dýně na stůl nejen o Halloweenu, ale hlavně o národním svátku Thanksgiving, jehož historie sahá do dob kolonizace nového kontinentu. Tehdy indiáni nově příchozím osadníkům představili kouzlo: dýni, což je zachránilo před hladem. Jejich vděk se dodnes manifestuje alespoň při svátcích – v Kanadě se slaví druhé pondělí v říjnu (letos 11.) a v USA čtvrtý čtvrtek v listopadu (letos 25.).
Ke každému jídlu se hodí jiné druhy dýní, nejchutnější jsou tykev turek, žaludová nebo pravidelná Hokkaido. Koupíte je v supermarketu, zelenině nebo na farmářském tržišti, kde k nákupu získáte i recept a vyberete si druh dýně, přesně, jaký chcete. V Praze fungují téměř v každé městské části na náměstí, pod střechou nakupujte v hale 22 Holešovické tržnice nebo každou sobotu v Galerii Fénix ve Vysočanech.
Dýňová marmeládaNa palačinky, do pečiva nebo na toasty vyzkoušejte pikantní dýňovou marmeládu: 1 kg dužniny bez slupky a semínek nakrájejte na drobné kostičky a zalijte v hrnci vodou 2 cm nad dýni a zhruba 20–30 minut vařte doměkka. K dýňové kaši přisypte 500 g želírovacícho cukru 2:1, 1 cm nastrouhaného oloupaného zázvoru, šťávu a kůru z pomeranče, 1 lžičku mletého hřebíčku a 1 lžičku skořice, promíchejte, přiveďte k varu a 3 minuty povařte. Rozlijte do čistých suchých sklenic a zavíčkujte. Další dýňové recepty v němčině najdete na www.kuerbis-company.de. |
Pokud si vás dýně stále nezískala, ochutnejte alespoň olej lisovaný z dýňových semínek, tzv. kürbiskernöl. Obsahuje největší podíl antioxidantů ze všech olejů a prospívá zdraví. Lisuje se ze sušených dýňových semínek smíchaných se solí a vodou. Během varu se voda vypaří, sůl pomáhá oddělit tuk od bílkoviny v semenech. Na 1 litr oleje se spotřebuje zhruba 30 – 35 dýní a musí se uchovávat v temnu při 8 – 12 °C.
Dýně jako salát i hlavní jídlo
Moje drážďanská kamarádka Kirsten Petzold vždy podzim zahajuje jídlem z dýně. Letos zvolila místo obligátního pyré či polévky salát (recept prozradila na svém blogu http://sugarandspice-foodblog.blogspot.com/).
Troubu předehřejte na 220 °C. Malou dýni Hokkaido omyjte, přepulte, zbavte semen a nakrájejte i se slupkou na kostičky. V misce promíchejte 3 lžíce olivového oleje s lžičkou mletého koriandru a kmínu, solí a pepřem, přidejte dýňové kousky a promíchejte, rozložte na pečící papír a vložte na 30 minut do trouby, pak dýně změkne, rozvoní se a získá zajímavě kořeněnou křupavou slupku.
Do salátové mísy nakrájejte 2 jarní cibulky, 8–10 sušených rajčat naložených v olivovém oleji, oloupané dílky ze 2 pomerančů a prolisujte stroužek česneku. Dresing smíchejte z 3 lžic datlového octa, lžíce medu, nadrobno nakrájené chilli papričky, soli a pepře. Do mísy vložte dýni a přelijte dresingem. Kirsten nechává dýni zchladnout, já ji mám ráda teplejší a do salátu přidávám hrst špenátových listů.
České šéfkuchaře dýně zatím příliš neokouzlila, předkrmy s dýní ale v Praze ochutnáte např. v restauraci La Rotonde hotelu Alcron, polévku z muškátové dýně a podzimní hrušky v restauraci V Zátiší.
Českou dýňovou kuchařku napsala Lenka Požárová (www.zapalena-kucharka.cz), dva recepty najdete v tomto článku, další třeba na www.bbc.co.uk/food/pumpkin nebo www.pumpkinnook.com/cookbook.htm.
Dýně na americký způsobMůj nejoblíbenější dýňový recept pochází z knihy Tisíc dnů v Benátkách Američanky Marleny de Blasi. Již několik let jej dělám na halloweenský večírek, jehož středobodem nejsou masky, ale dýně rozvážně trůnící v troubě. Nejprve si změřte troubu na výšku a šířku, pak si vyberte dýni optimální velikosti a pozvěte přátele. |