4. července 2017 6:40 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

TRČKA: Pryč s máslem jako šutr, chceme ho vláčné a roztíratelné

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 13Diskuse
Máslo (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Máslo (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Nevím jak vy, ale já mám moc rád čerstvé pečivo s dobrým máslem. A i přesto, že je dnes vcelku běžné nahrazovat máslo tu olivovým olejem, jinde zas škvarkovou pomazánkou nebo sádlem, já zůstávám věrným příznivcem klasiky.

Často, zejména při snídaních dostávám krátce po objednávce na stůl tuhle nerozlučnou dvojku. Máznout si vonící, ještě vlahý krajíček chleba nebo bagety máslem je pro mě vždy opravdový svátek. A co teprve, když od stolu máte možnost pozorovat jak se máslo právě tluče v máselnici.

Ne vždy je mi ovšem dopřáno si tuhle laskominu vychutnat jak se patří. Často, a to i přes veškerou snahu, máslovou ruletu na plné čáře prohrávám.

Jako šutr

Máslo je ztuhlé jako šutr, a když už se podaří kousek hrudky odloupnout, namazat ho na pečivo je téměř nemožné. Jak komický musí být asi pohled na mou snahu rovnoměrně, v tenké vrstvě máslo rozetřít. Při návštěvách restaurací se snažím najít alespoň nějakou pravidelnost a logiku, leč neúspěšně. Marně dumám, jak je možné, že je někdy máslo tuhé krátce po otevření, na stejném místě jiný den po ránu krásně vláčné. Ve všech restauracích a kavárnách, které máslo servírují jsem měl zkrátka obojí - štěstí i smůlu...

A tak jediné, co mě v tuhle chvilku napadá je, že to zkrátka není o štěstí nebo o smůle, ale o absenci pravidel jak správně máslo uchovávat a v jaké konzistenci ho následně servírovat hostům.

Přes časté nezdary téhle máslové hry však věřím, že se nakonec restauracím, kavárnám a bistrům podaří najít způsob a systém, jak zajistit vláčné, příjemně roztíratelné a voňavé máslo pro všechny hosty bez výjimky. Jsem si jist, že je za to budete milovat... A tak až budete zase honit tuhé máslo po stole, vzpomeňte si na mě.

Filip Trčka

Filip Trčka sám sebe s nadsázkou označuje jako restauračního voyera. Ve své pracovní době (i mimo ni) chodí do restaurací Ambiente, všímá si chyb, upozorňuje na ně a pomáhá je odstraňovat. Zkušeností na to má dost – v roce 1997 nastoupil do Pasta Fresca, byl manažerem v Mánesce, později vedl servis v La Degustation Bohême Bourgeoise. Bezmála tři roky působil také v newyorské Hospodě.

Filip Trčka
  • 13Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz