Středa 12. srpna 2020svátek má Klára 29 °C skoro jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

TRČKA: Presíčko či kapučínko. Když číšníci používají zdrobněliny, je to katastrofa

Číšník | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Číšník | foto: Shutterstock

Před časem jsme se s manželkou přestěhovali. Se slzou v oku jsme opustili rušný, tepající Karlín, novodobý ráj gastronomie, kde přibývají restaurace, bistra a kavárny jako houby po dešti a o zábavu není nouze. V rámci průzkumu okolí a mapování gastroscény nového bydliště jsem se jednoho vlahého večera ocitl v zahradní restauraci penzionu Větrník.

Chtěl jsem si dát jen něco malého k snědku a zahnat žízeň. Usadil jsem se na příjemné zahrádce a připadal jsem si jak někde na vsi. Úplný klid...

Po krátké chvilce přišel číšník, střední věk, na první pohled zkušený matador.

O tom, že tohle řemeslo dělá pěknou řádku let nebylo pochyb. Zkušeně a sám zvládal celou zahrádku a nechyběla mu přirozená elegance...

Pozoroval jsem ho se zájmem a zdálo se, že je perfektní. Pak to ale přišlo.

Mladému páru u vedlejšího stolu, který již dojedl hlavní chody předkládá znovu lístky a koncertuje: „Dáte si dezertík? Můžu nabídnout kávičku? Digestívek?“ Zpozorním. V hlavě mi okamžitě naskakuje vzpomínka na naši americkou lektorku v Culinary Institutu v New Yorku, která nás už tehdy prosila: „Nikdy nepoužívejte zdrobněliny v hovoru s dospělými!“ „A jakou máte kávu?“ ptá se mladík. „Presíčko, kapučínko nebo latté,“ pohotově sází číšník. Je to takřka učebnicový příklad plejády zdrobnělinek, lépe bych to nesvedl.

Čas od času slýchávám podobné výrazy i jinde, naše restaurace nevyjímaje. Vím, dere se to občas z pusy tak nějak samo, dobře si na to vzpomínám.

A tak jediné, co asi obsluze zbývá, je zkrátka hlídat se. No a v Pizza Nuova to mají zase o něco jednodušší, poměr dospělých a dětských hostů je pro používání zdrobnělinek velmi příznivý... ?

Filip Trčka

Filip Trčka sám sebe s nadsázkou označuje jako restauračního voyera. Ve své pracovní době (i mimo ni) chodí do restaurací Ambiente, všímá si chyb, upozorňuje na ně a pomáhá je odstraňovat. Zkušeností na to má dost – v roce 1997 nastoupil do Pasta Fresca, byl manažerem v Mánesce, později vedl servis v La Degustation Bohême Bourgeoise. Bezmála tři roky působil také v newyorské Hospodě.

Na podzim může přijít katastrofa, varuje bývalý viceguvernér centrální banky

Pro Čechy je nebe nízko, píše ve své knize Mojmír Hampl. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Patří mezi nejtalentovanější a nejznámější ekonomy v Česku. V pouhých 32 letech se stal viceguvernérem České národní...

Velké srovnání cen zubařských zákroků. V regionech se liší i o tisíce

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Stomatologie je už léta oborem, v němž pacienti musí hodně platit. Pomalu se to ale mění. Akutní péče je díky větší...

Radit lidem, aby během pandemie seděli doma, byla chyba, říká Pavel Pafko

Přední chirurg a brzy osmdesátník Pavel Pafko má za sebou tři etapy... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Zdůrazňuje, že není žádný king, ani se nepovažuje za mimořádně talentovaného. Pavel Pafko prý jen pracoval víc než...

Vyzkoušeno: Jak zabodovalo pokračovací mléko Little Steps 2 u našich nejmenších?
Vyzkoušeno: Jak zabodovalo pokračovací mléko Little Steps 2 u našich nejmenších?

Podívejte se, jak u maminek, které navštěvují eMimino, a hlavně u jejich dětí dopadl test pokračovací mléčné výživy Little Steps 2 od Nestlé Baby.