Pondělí 10. srpna 2020svátek má Vavřinec 17 °C přeháňky až bouřky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

TRČKA: Pryč s máslem jako šutr, chceme ho vláčné a roztíratelné

Máslo (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Máslo (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Nevím jak vy, ale já mám moc rád čerstvé pečivo s dobrým máslem. A i přesto, že je dnes vcelku běžné nahrazovat máslo tu olivovým olejem, jinde zas škvarkovou pomazánkou nebo sádlem, já zůstávám věrným příznivcem klasiky.

Často, zejména při snídaních dostávám krátce po objednávce na stůl tuhle nerozlučnou dvojku. Máznout si vonící, ještě vlahý krajíček chleba nebo bagety máslem je pro mě vždy opravdový svátek. A co teprve, když od stolu máte možnost pozorovat jak se máslo právě tluče v máselnici.

Ne vždy je mi ovšem dopřáno si tuhle laskominu vychutnat jak se patří. Často, a to i přes veškerou snahu, máslovou ruletu na plné čáře prohrávám.

Jako šutr

Máslo je ztuhlé jako šutr, a když už se podaří kousek hrudky odloupnout, namazat ho na pečivo je téměř nemožné. Jak komický musí být asi pohled na mou snahu rovnoměrně, v tenké vrstvě máslo rozetřít. Při návštěvách restaurací se snažím najít alespoň nějakou pravidelnost a logiku, leč neúspěšně. Marně dumám, jak je možné, že je někdy máslo tuhé krátce po otevření, na stejném místě jiný den po ránu krásně vláčné. Ve všech restauracích a kavárnách, které máslo servírují jsem měl zkrátka obojí - štěstí i smůlu...

A tak jediné, co mě v tuhle chvilku napadá je, že to zkrátka není o štěstí nebo o smůle, ale o absenci pravidel jak správně máslo uchovávat a v jaké konzistenci ho následně servírovat hostům.

Přes časté nezdary téhle máslové hry však věřím, že se nakonec restauracím, kavárnám a bistrům podaří najít způsob a systém, jak zajistit vláčné, příjemně roztíratelné a voňavé máslo pro všechny hosty bez výjimky. Jsem si jist, že je za to budete milovat... A tak až budete zase honit tuhé máslo po stole, vzpomeňte si na mě.

Filip Trčka

Filip Trčka sám sebe s nadsázkou označuje jako restauračního voyera. Ve své pracovní době (i mimo ni) chodí do restaurací Ambiente, všímá si chyb, upozorňuje na ně a pomáhá je odstraňovat. Zkušeností na to má dost – v roce 1997 nastoupil do Pasta Fresca, byl manažerem v Mánesce, později vedl servis v La Degustation Bohême Bourgeoise. Bezmála tři roky působil také v newyorské Hospodě.

Na podzim může přijít katastrofa, varuje bývalý viceguvernér centrální banky

Pro Čechy je nebe nízko, píše ve své knize Mojmír Hampl. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Patří mezi nejtalentovanější a nejznámější ekonomy v Česku. V pouhých 32 letech se stal viceguvernérem České národní...

Velké srovnání cen zubařských zákroků. V regionech se liší i o tisíce

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Stomatologie je už léta oborem, v němž pacienti musí hodně platit. Pomalu se to ale mění. Akutní péče je díky větší...

Radit lidem, aby během pandemie seděli doma, byla chyba, říká Pavel Pafko

Přední chirurg a brzy osmdesátník Pavel Pafko má za sebou tři etapy... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Zdůrazňuje, že není žádný king, ani se nepovažuje za mimořádně talentovaného. Pavel Pafko prý jen pracoval víc než...

Ověřeno: Vyrazte s dětmi do BRuNO family parku a zažijte spoustu dobrodružství
Ověřeno: Vyrazte s dětmi do BRuNO family parku a zažijte spoustu dobrodružství

Užíváte si léto na výletech? Pak pro vás máme tip, kde se děti opravdu vyřádí. Zamiřte do moravské metropole, a to do BRuNO family parku. Najdete...