Doporučujeme 21. září 2015 6:53

Nachová sklizeň. Jak na boršč poradí Roman Paulus

Výborná červená řepa. Udělejte si boršč, radí Roman Paulus | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Červená řepa nemusí být jen nakrájená na kostičky a naložená ve sladkokyselém nálevu. Rozumí si s kozím sýrem, pečená se hodí jako příloha k rybě a...

Doporučujeme 14. září 2015 6:00

To nejlepší z květáku a brokolice. Ochutnejte romanesco, radí Roman Paulus

Brokolice podušená s trochou česneku, chili a tymiánu je podle Romana Pauluse... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Že jsou brokolice s květákem blízcí příbuzní, ví, či přinejmenším tuší každý z nás. Mají ale ještě jednoho bratra, který se zatím tak trochu skrývá...

Doporučujeme 7. září 2015 6:41

Teplé carpaccio. Zkuste italskou tagliatu, říká Roman Paulus

Tagliata je trochu jako chytrá horákyně: opéká se sice na grilu, ale jen velmi... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Spíš než jako steak se italská tagliata tváří jako carpaccio - stejně jako oblíbený předkrm se podává nakrájená na velmi tenké plátky a přelitá...

Doporučujeme 31. srpna 2015 6:35

České lanýže. Zkuste játra se smržovou omáčkou, radí Paulus

České lanýže. Zkuste játra se smržovou omáčkou, radí Paulus | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Houbařská sezona je letos mizerná, některé druhy hub jsou však k dostání v obchodech celoročně. Platí to nejen pro žampiony a portobella, hlívu...

Doporučujeme 24. srpna 2015 7:36

Pozdrav z Nice. Zkuste francouzský salát podle Romana Pauluse

Pozdrav z Nice. Zkuste francouzský salát podle Romana Pauluse | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pozdrav z NicePro saláty existuje nepřeberné množství kombinací, jen některé z nich jsou ale skutečně osvědčené. Právě takovým je salade niçoise,...

Doporučujeme 20. července 2015 6:18

Maso a skořice. Zkuste řeckou musaku, radí Roman Paulus

Musaka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Řecká kuchyně v sobě snoubí to nejlepší ze Středomoří a Balkánu a musaka je toho typickým dokladem: kromě hromady rajčat, lilku a olivového oleje v...

Doporučujeme 11. července 2015 7:02

Královská ryba. Zkuste pražmu s lilkem, radí Roman Paulus

Královská ryba. Zkuste pražmu s lilkem, radí Roman Paulus | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kulinářsky nejvyužívanější druh pražmy neboli dorády nese přívlastek královská, případně zlatá. Už to je známkou toho, že jde o výjimečnou rybu - a...

Doporučujeme 6. července 2015 6:25

Rozlučka s chřestem. Zkuste salát s pošírovaným vejcem, radí Paulus

Chřest s pošírovaným vejcem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chřest, zastřené neboli pošírované vejce a holandská omáčka. Všechno to je skvělé samo o sobě, ale teprve ve vzájemné kombinaci tyhle tři suroviny...

Doporučujeme 2. července 2015 6:43

Saláty podle šéfkuchaře. Připravte si je v parných dnech k večeři

Caesar salát můžete dokončit hoblinkami parmazánu a kapary, hodí se i kousek... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V letních dnech není chuť k jídlu příliš velká, večeře by navíc neměla zatěžovat organismus. Ideální variantou jsou proto saláty. Nechte se...

Doporučujeme 29. června 2015 6:00

Zkuste kaši z kandovaného lilku, radí Roman Paulus

Pečený mořský vlk s kaší z kandovaného lilku. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Recepty chorvatské kuchyně jsou nejen chutné a zdravé, ale i nápadité. Kromě jehněčího masa, ryb a jiných plodů moře využívá také nejrůznější druhy...

Doporučujeme 22. června 2015 6:00

Ryba na grilu. Jak připravit perfektního tuňáka, poradí Roman Paulus

Ryba na grilu. Jak připravit perfektního tuňáka, poradí Roman Paulus | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Steaky, hamburgery či křídla bývají součástí většiny grilovacích menu, pokud ale toužíte po něčem lehčím nebo dáváte i na grilu přednost rybám, je...

Doporučujeme 15. června 2015 6:00

V hlavní roli petržel. Zkuste tabouleh, radí Roman Paulus

Tabouleh | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

S nastupující grilovací sezonou je čas zamyslet se nejen nad tím, co dát na mřížku, ale taky nad přílohami a doprovodem nejrůznějších steaků, kuřat...

Doporučujeme 8. června 2015 6:00

Ovoce a cukr. Jak na chladivý sorbet, poradí Roman Paulus

Ovocný sorbet - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Lehounká zmrzlina alias sorbet je dokonalá tečka za letním obědem. Na rozdíl od smetanové zmrzliny je jeho příprava velmi snadná a zvládnete jej doma...

Doporučujeme 1. června 2015 6:00

Fenykl v marinádě. Zkuste ho telecím tatarákem, radí Paulus

Fenykl v marinádě. Zkuste ho telecím tatarákem, radí Paulus | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Fenykl je zelenina, která vzhledem trochu připomíná řapíkatý celer. Chuť má ale sladkou, ne nepodobnou anýzu. V našich zeměpisných šířkách nemá...

Doporučujeme 25. května 2015 6:30

Listy a maso. Zkuste špenát s mladým vepřovým, radí Paulus

Listy a maso. Zkuste špenát s mladým vepřovým, radí Paulus | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jarní salát nemusí být jen hromada zeleného lupení. S trochou šťavnatého masa bude pořád svěží, ale zároveň se zavděčíte i té části rodiny, která si...

18. května 2015 6:50

Sladký hrášek. Zkuste zelené pyré, radí Roman Paulus

Roman Paulus  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Drobné kuličky zeleného hrášku mají jemnou sladkou chuť a zářivou barvu. Oblíbené jsou hlavně v polévkách, hodí se však i na lehké pyré – pravý opak...

Doporučujeme 4. května 2015 6:52

Mák a švestky. Vyzkoušejte makovec podle Romana Pauluse

Máku bývají připisovány sedativní účinky. Skutečně obsahuje hned několik... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zatímco v mnoha západních zemích má mák cejch drogy a někde je jeho pěstování úplně zakázáno, česká – především sladká – kuchyně by bez něj nebyla...

Doporučujeme 27. dubna 2015 6:03

Chutě Valašska. Zkuste pravé haferové knedlíky

Chutě Valašska. Zkuste pravé haferové knedlíky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Valašsko je kraj hornatý s málo úrodnou půdou - a od toho se odvíjely nejdůležitější suroviny, které se ve zdejší kuchyni používaly, říká Zuzana...

Doporučujeme 20. dubna 2015 6:03

V lepší společnosti. Jak na bliny s kaviárem, poradí Roman Paulus

Bliny se smetanou a kaviárem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na kaviár si potrpí labužníci po celém světě. „Je to výjimečný produkt. Kvůli úbytku jeseterovitých ryb je legálně získaného kaviáru málo, takže ten...

Doporučujeme 13. dubna 2015 6:40

Mláďata na talíři. Jak připravit baby kuřátko, poradí Roman Paulus

Baby kuřátko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

K jaru a jeho nejdůležitějším svátkům neodmyslitelně patří pečínka z mladého masa. Na svátečním stole snad v žádné rodině nechybí jehněčí, telecí...

7. dubna 2015 9:47

Chtěl bych vychovat michelinské kuchaře, říká Paulus

Roman Paulus  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pokračovat ve výchově nových generací výborných kuchařů je přáním držitele tří michelinských hvězd a šéfkuchaře restaurace Alcron v pražském hotelu...

6. dubna 2015 6:47

Kolednické přebytky a co s nimi? Poradí Roman Paulus

Kolednické přebytky a co s nimi? | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na Velikonoce je to rok co rok stejné: nejdřív všichni nakupují vejce ostošest, pak je barví, rozdávají, koledují – a nakonec nevědí, co s nimi....

4. dubna 2015 6:34 PRAHA

Rád zkouším nové postupy a vaření si užívám, říká Paulus

Roman Paulus, šéfkuchař Alcronu. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Restaurace Alcron v hotelu Radisson, kterou vede Roman Paulus, patří dlouhodobě k nejlepším na české scéně. V roce 2012 si Paulus vyvařil...

Doporučujeme 30. března 2015 6:19

Mango a zázvor? Jarní tekutá bomba, říká barman z Alcronu

Mango a zázvor? Jarní tekutá bomba, říká barman z Alcronu | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ať už teď, na prahu jara, držíte půst či jakýkoli jiný detox, nebo prostě jen toužebně vyhlížíte teplé dny, rozhodně nezapomeňte na zázvor. Krom...

Doporučujeme 23. března 2015 6:21

Klasika pro císaře. Vídeňský řízek podle Romana Pauluse

Klasika pro císaře. Vídeňský řízek podle Romana Pauluse | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ať se to nám Čechům líbí, nebo ne, nejlepší řízek na světě je ten vídeňský: z telecí kýty, smažený na másle a velký jako „sloní ucho“. Právě takový...

Doporučujeme 16. března 2015 6:50

Místo pánve limetka. Zkuste ceviche, radí Roman Paulus

Místo pánve limetka. Zkuste ceviche, radí Roman Paulus | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ceviche jsou marinované kousky syrových ryb, oblíbené především v Jižní Americe. V marinádě nesmí chybět šťáva z citrusů a chili, Roman Paulus ale...

Doporučujeme 9. března 2015 6:55

Jemný dar moře. Jak připravit krevety, poradí Roman Paulus

Pikantní sladkokyselá omáčka si s jemným masem krevet skvěle rozum | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Říká se, že člověk krevety buď miluje, nebo nenávidí, nic mezi tím. Ať už je to pravda, nebo ne, pro jejich zastánce připravil Roman Paulus recept,...

Doporučujeme 2. března 2015 6:51

Velmi jedlý bodlák. Zkuste ragú z artyčoků, radí Roman Paulus

Artyčoky jsou oblíbené především ve středomořské kuchyni. I proto jim to na... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pokud vás vždy při pohledu na růžice artyčoku napadá, že byste si s nimi v kuchyni rady asi nevěděli, věřte, že artyčoky se nepřístupně jen tváří....

23. února 2015 6:55

Slaný koláč. Jak si udělat quiche, poradí Roman Paulus

Křehkým těstem můžete plnit jak klasické velké koláčové formy, tak i menší... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Francouzská kuchyně ve zkratce. Tak mluví o slaném koláči zvaném quiche lorraine michelinský šéfkuchař Roman Paulus. Tradičně se v něm potkává...

Doporučujeme 16. února 2015 6:53

Italská topinka. Ochutnejte bruschettu podle Romana Pauluse

Velká část italských receptů je velmi lehká a rychlá na přípravu – třeba jako... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dnešní recept Romana Pauluse je typickým příkladem středomořského přístupu k vaření – základem úspěchu jsou jednoduše zpracované, avšak prvotřídní...

Doporučujeme 9. února 2015 6:46

Minutkový knedlík. Jak připravit lehký a tradiční poradí Roman Paulus

Při přípravě kančího ragú se hodí bouquet garni. Není to nic jiného než svázané... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Knedlík prošel za posledních pětadvacet let dost těžkou zkouškou: mnozí z nás ho odsoudili jako nezdravý a nemoderní, jiní bez něj i přes varování...

Doporučujeme 2. února 2015 5:47

Delikatesa z kostí. Jak na morkové knedlíčky, poradí Roman Paulus

Sehnat vhodnou morkovou kost nemusí být snadné: řezníci často za morkové kosti... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V čem jeden spatřuje nebeskou lahodu, může být druhému zatěžko třeba jen ochutnat. Pro morkové kosti to platí beze zbytku: můžete je milovat, ale...

Doporučujeme 26. ledna 2015 6:01

Židovské brambory. Zkuste topinamburový krém, radí Paulus

Topinamburový krém | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Hlízy topinamburu se upravují podobně jako brambory, jejich chuť je ovšem mnohem hlubší – nasládlá a jemně oříšková. Dají se jíst za syrova, péct i...

19. ledna 2015 7:00

Tažený štrúdl. Dietní zákusek podle Romana Pauluse

Jablkový štrúdl (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Se začátkem roku se to všude hemží dietami a jim poplatnými recepty, ne všichni však hubnout chceme nebo musíme. Tažený závin podle receptu Romana...

Doporučujeme 18. prosince 2014 6:51

Vánoční cukroví jako z Alcronu. Zkuste skořicovky a ořechová kolečka

Základem je čerstvé máslo, žádné náhražky. Na ořechová kolečka budete kromě... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Sváteční cukroví a jeho pečení patří mezi tradice, které se drží ve většině domácností. Nemusíte se trápit hned s patnácti druhy, postačí pár...

Doporučujeme 13. prosince 2014 6:28

Vyzkoušejte hřejivou polévku z jedlých kaštanů, radí Paulus

Vyzkoušejte hřejivou polévku z jedlých kaštanů, radí Paulus | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jedlé kaštany jsou v českých zemích doma odjakživa, jen jsme trochu zapomněli, že se dají připravit i jinak než v troubě. Šéfkuchař Roman Paulus z...