Pátek 27. května 2022, svátek má Valdemar
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Medvědí česnek, rostlina nabitá energií. Kde roste a co s ním?

Medvědí česnek foto: Shutterstock

Doporučujeme
Jaro je tu a s ním i medvědí česnek – první zelené lupení, které nám příroda po zimě posílá. Kde roste a jak s ním v kuchyni naložit?
  5:00

Dušená mrkev, kapusta, zelí. Pokud ctíte sezonu, musí se vám tenhle trojlístek koncem března už trochu zajídat. Už aby to bylo – něco nového, zeleného, čerstvého! Medvědí česnek je jedna z prvních rostlin, které na jaře raší, a tohle předsezonní puzení zažene spolehlivě. Navíc je doslova nabitý vitaminy a energií.

Říká se, že za přívlastek medvědí opravdu vděčí medvědům – po dlouhém zimním spánku jej prý s oblibou vyhledávali a za lány své oblíbené jarní pochoutky dokázali putovat i desítky kilometrů. Podle jiných zdrojů takhle česnekové listy pojmenovali už staří Germáni – věřili, že jim dodají medvědí sílu.

Hvězdou oceněný šéfkuchař:

Roman Paulus, šéfkuchař Alcronu.

Roman Paulus, michelinskou hvězdou oceněný šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, radil každý týden čtenářům LN.

Více rad a receptů najdete ZDE

Ať tak nebo tak, pokud jste kouzlu medvědího česneku ještě nepropadli, je na čase to napravit. V kuchyni s ním nemůžete šlápnout vedle, dá se použít na desítky způsobů – jako čerstvá bylinka i na tepelné zpracování. Zatímco u česneku kuchyňského se používají stroužky, u medvědího si kuchaři cení hlavně listů (použít se dá i květ či cibulka, ale onu jemnou a současně stále charakteristicky štiplavou chuť a vůni jídlu dodají právě listy).

Můžete je přidat do všeho, kam měl přijít česnek či pažitka, připravit z nich pesto či salát, posypat chleba s máslem i vařené brambory nebo listy jednoduše spařte a podávejte jako listový špenát místo toho klasického ochuceného česnekem. S kapkou másla a špetkou soli bude chutnat báječně.

Medvědí česnek přidejte do špenátu

Pokud je na vás medvědí špenát napoprvé trochu velké sousto, vyzkoušejte variantu podle Romana Pauluse, šéfkuchaře restaurace pražského hotelu Alcron: "Do špenátu můžete přidat jen pár listů medvědího česneku, jídlo skvěle dochutí, ale dominantní chuť nepřebije. Stejně tak je možné připravit špenátovou polévku nebo salát – nemusíte používat výhradně medvědí česnek, opět stačí pár listů," popisuje s tím, že sám medvědí česnek nejraději kombinuje s jehněčím – před pečením maso do aromatických zelených listů jednoduše zabalí.

Polévka z medvědího česneku s pošírovaným vejcem

Budete potřebovat:
* 200 g medvědího česneku
* 100 ml smetany
* 500 ml kuřecího vývaru
* 50 g brambor
* 50 g šalotky
* 50 g suchého bílého vína
* 4 vejce
* máslo
* sůl, pepř z mlýnku

Postup: Šalotku si osmahneme na másle, přidáme na kostičky nakrájené brambory a podlijeme vínem. Necháme přejít varem, přidáme vývar a vaříme do změknutí brambor. Přidáme smetanu a najemno nasekané listy medvědího česneku, krátce povaříme a rozmixujeme kuchyňským mixérem (v případě potřeby pasírujeme přes jemný cedník). Před podáváním našleháme do pěny, podáváme s dlouze pošírovaným vejcem. Dlouze pošírované vejce „vaříme“ nejlépe v parní troubě při 63 stupních cca 90 minut. Výsledek je někde na půli cesty mezi tekutým a vařeným vajíčkem, vejce drží tvar, ale není ztuhlé.

Velkou výhodou medvědího česneku je to, že roste ve volné přírodě; v našich zeměpisných šířkách od konce března do poloviny května. Hledejte na vlhkých stinných místech (sázkou na jistotu jsou lužní lesy; v Praze se dá najít v Šárce či u Hladové zdi) a pozor na konvalinky – jejich trsy oválných zašpičatělých listů jsou těm medvědím na první pohled dost podobné. Při bližším pohledu už se pár rozdílů najde (nehledě na květ jsou listy konvalinek z rubu lesklé, medvědí česnek jednoznačně matný), nejspolehlivějším vodítkem je ale typická štiplavá vůně.

Medvědí česnek je nejlepší čerstvý, sušením ztrácí na chuti, vůni i vitaminech, jestli jste si ho ale přinesli nůši a nechcete se jej vzdát, nasekejte listy do mrazáku podobně jako petrželku. Pár dní vydrží i ve skleničce s vodou nebo v lednici, zabalený do vlhké utěrky.

Autor:

V předdůchodu si odpočinu a pak se uvidí. Možnost, o které se moc neví

Premium Má do penze pět let a je v předdůchodu na tři roky. Na víc totiž nemá naspořeno. Že to nejde? Ale ano. Legislativa to...

Mami, ty se uzdravíš! Jana Vránová o synově cestě do NHL i boji s rakovinou

Premium Před sedmi lety si prožila peklo. Bojovala s rakovinou lymfatických uzlin a nevěděla, jak to synovi, hrajícímu tehdy...

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Chcete zpevnit tělo? Vyhrajte unikátní gely značky bioten
Chcete zpevnit tělo? Vyhrajte unikátní gely značky bioten

Plavková sezona pomalu klepe na dveře a my pro vás máme speciální soutěž o zeštíhlující gely od přírodní značky bioten. Stačí se jen přihlásit.