14. října 2014 7:09, aktualizováno  13:24 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

To, co předvádí Láďa Hruška, je
šílené, říká šéfkuchař Sajler

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 42Diskuse
Filip Sajler | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Filip Sajler | foto: Pankrácký Rynek
PRAHA Většina lidí ho zná z televizní obrazovky, kde vařil po boku Ondřeje Slaniny v pořadu Kluci v akci. Nedávno ale v Praze otevřel Pankrácký Rynek. „Prodávají zde čeští prodejci čerstvé potraviny a v bistru z nich rovnou vaříme. Vše pod jednou střechou,“ říká Filip Sajler v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Lidovky.cz: Připadá vám správné, že lidi „učí“ vařit Láďa Hruška?
Ne, to opravdu ne. Je to šílené. Myslím si, že to není správné, protože to nemá s vařením či gastronomií nic společného, nazval bych to takovým gastronomickým kutilstvím. Doporučoval bych všem, aby vařili tak, jak se má, na správných přístrojích a z kvalitních surovin.

Lidovky.cz: Ale on přece vsadil na model levného vaření, který v kuchařských show prakticky chybí?
Kvalitní suroviny nemusí být drahé. Za rozumné peníze se vařit dá, a dá se vařit dokonce i tradičním způsobem, tak, jak se vařit má. To, co on předvádí za jídla, může být v určitých případech dokonce i zdraví nebezpečné. Nehledě na to, že jsou to gastronomické nesmysly, barbarství.

Lidovky.cz: Mluvíte v souvislosti s Hruškou o zdraví nebezpečném vaření... Co konkrétně máte na mysli?
Vařit například v hrníčku sýr je totální hloupost, to jídlo nemůže být zdravé nebo stravitelné. Tyto věci nemůžou být provařené, chuťově odhaduji také nic moc. V jeho jídlech nemůže být žádná výživová hodnota, pro organismus to nemůže mít pozitivní efekt. Chvilkově to fungovat bude, a člověk z toho bude mít dobrý pocit, že dobře jí, ale z dlouhodobého hlediska to bude tělo pozvolna likvidovat. Je to jako jet do servisu s autem, kde chci ušetřit, a tak řeknu, ať mi místo oleje dají olej na fritování. To auto asi pojede, ale jednou se rozsype.

ČTĚTE TAKÉ:

Lidovky.cz: Takže v Pankráckém Rynku chcete i vzdělávat a vést lidi k tomu, aby vařili a jedli kvalitně?
Projekt Pankráckého Rynku jsme nosili v hlavách dlouho. Hledali jsme vhodné místo, kde bychom mohli lidem nabídnout kvalitní suroviny a koncept Bistra, kde bychom z nich zároveň vařili. Pro každého šéfkuchaře je zajímavé mít při ruce pěkné suroviny. Vše dobré pod jednou střechou. V prostoru navrhujeme malé obchůdky potravin přímo od výrobců, zejména českých farmářů, které jsou uspořádané po obvodu stejně jako obchody na tradičním českém náměstí - rynku. Pro sezonní prodej doplňujeme několik pultů. Přímo proti vstupu zákazníků je mozaika obchodů doplněna výrazným pultem bistra s pestrou nabídkou dobrot a lahůdek prezentovaných v prosklených vitrínách.

Lidovky.cz: Myslíte si, že Češi se stravují lépe než třeba před pěti lety?
V gastronomii a vůbec ve výběru surovin se změnilo hodně. Takže myslím, že stoprocentně ano.
Lidovky.cz: Je o farmářské produkty, které se na Pankráckém Rynku prodávají, zájem?
Nejen o farmářské. Všeobecně o poctivé potraviny s jasnou historií je velký zájem. Aktuálně jsme s Mojí Kredencí nově otevřeli pekařství a zájem je vysoký. Pokud je produkt kvalitní, prodává se sám.

Lidovky.cz: Lze odhadnout kvalitu potravin z farmářských trhů?
Člověk by se měl řídit především zdravým rozumem a sezonností. Druhá věc je taková, že sezonnost může být různá - jako koupíte i mimo sezonu potraviny, které pro naši zemi nejsou tradiční, tak v Itálii nebo jinde v Evropě jsou suroviny v tu dobu v nejlepší kvalitě. Surovina nemusí být domovská. Důležité je - ať je to český chřest nebo španělská šunka - aby to mělo kvalitu a především chuť. Potraviny, které jsou v sezoně, mají nejvyšší výživovou hodnotu. Je jen na mně, co si vyberu. Neznamená to, že „co je české, je dobré“ a co „je polské, je špatné“. Je to o kvalitě dodavatele, o té konkrétní surovině. Stejně tak si mohu u nás koupit nejlepší brambory i nejhorší brambory, jako si je můžu dovézt z Itálie. A mohou být lepší než ty naše. Jsem za to podporovat domácí pěstitele a chovatele, ale nemusím přestat jíst ananas. Ne vše, co je na trhu, musí být české.

Lidovky.cz: Jaké sezonní potraviny a gastronomii máte nejraději?
Mám rád vyzrálé sezónní potraviny všechny, ale nejvíce asi chřest, houby a meruňky. A gastronomii? Poctivou, řemeslně zvládnutou a z kvalitních surovin. Tento způsob gastronomického myšlení je úspěšný na celém světě. Osobně mám rád tradiční postupy a klasická řešení, a pokud je znáte, můžete vnášet do vaření nové nápady. Nové nápady nabízíme v rámci Gurmánských večerů, které děláme s výkonným šéfkuchařem Martinem Staňkem na Pankráckém Rynku a lidé si je mohou aktuálně zakoupit na našem webu.

apeAlena Pecháčková
  • 42Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz