23. března 2010 9:43 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Za minutu a půl dvacet ústřic. Kuchaři
budou závodit v jejich otevírání

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
ústřice s česnekem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy ústřice s česnekem | foto: Shutterstock
Pokud jste ještě nikdy neochutnali ústřici, vypravte se přesně za týden, v sobotu 27. března, kolem druhé hodiny odpoledne na Staroměstské náměstí v Praze. Již podeváté zde poměří svoji zručnost čeští šéfkuchaři v šampionátu otvírání ústřic a všechny otevřené ústřice pak rozdají divákům.

Pořádající Pražský kulinářský institut objednal v Makru 600 ústřic belon – menších, kulatých a s velejemným masem.

Kdo se zraní, vypadává ze hry
Zatím se přihlásilo 22 mužů a jedna žena, soutěží se po pěti. Praváci si navléknou speciální rukavici na ústřice na levou ruku, leváci na pravou, zkušení borci si obvážou levačku obyčejným flastrem, zkontrolují ostrost nože a po odpísknutí začne stříkat šťáva, praskat lastury a vzduch se pomalu zaplní vůní moře. Rukavicí berou jednu po druhé všech třicet letošních soutěžních ústřic.

Některé ruce se míhají rychlostí gazelího běhu, jiné zápasí teprve s třetí ústřicí. Občas sjede nůž do dlaně nebo ji pořeže sama ústřice svými ostrými hranami. Dotyčný zvedá ruce nad hlavu a končí. Ústřice s kapkou krve by si dal rád asi málokdo a soutěžící musí ústřici otevřít jako pro hosty v restauraci, tj. čerstvou, čistou, bez písku a úlomků schránky.

V uplynulých letech byl nejčastěji nejrychlejší šéfkuchař Václav Frič z Pražského kulinářského institutu – dvacítku ústřic zvládl za minutu a půl. Zvládne letos třicítku pod dvě a půl minuty? Vítěz pojede v září soutěžit na mistrovství světa v otvírání ústřic do irského Gallway, kde se tato soutěž koná již po šestapadesáté.

Hlavně neproříznout maso uvnitř
Co je vlastně na otvírání tak těžkého? Kupte si ústřici (nejčerstvější prodává Makro nebo Seafood) a zkuste to sami. Nejčastěji narazíte na dva druhy – větší oválné fine de claire (15 Kč/kus) a menší, jemnější, kulaté belon (40 Kč/kus). Větší si vložte do dlaně a speciálním ostrým nožem na ústřice se z pravé strany opatrně a silou vlomte dovnitř a objetím nože dokola lasturu otevřete. Ale pozor, ať neproříznete maso uvnitř! Belon si vložte do dlaně vypouklejší stranou dolů a menším nožíkem ji lupnutím odklopte. Od května do srpna můžete trénovat příborovým nožem na vlašském ořechu. Ústřice se totiž jedí pouze v měsících, které v angličtině obsahují písmeno R. Mimo sezonu se v teplém moři rozmnožují, jsou tučnější a ne tak chutné. Čerstvé ústřice jsou před otevřením živé, uzavřené a plné vody. Když jsem je jedla poprvé, měla jsem pocit omylu v puse. Při druhé jsem se ale zamilovala! Vysrkněte ústřici a moc ji nekousejte, vychutnáte si tak jemné "masíčko" se silnou vůní moře a jemnou delikátní neobvyklou chutí.

  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz