130 let
Úsporné recepty našich babiček

Úsporné recepty našich babiček | foto: Shutterstock

Recept

Bavlněná polévka k večeři. Úsporné recepty našich babiček

Jídlo
  •   6:43
Spousta kuchařských knih z 19. a začátku 20. století obsahuje kromě receptů také kapitolu, jak naložit s přebytky v kuchyni. Mrazáky, které dříve nebyly a které dnes alespoň částečně zachraňují navařená jídla před odpadkovým košem, musela nahradit vynalézavost a fantazie.

Přinášíme doslovné ukázky z Velké vzorné české kuchařky Bohumily Jermářové, vydané roku 1899.

Odřezky masa a kosti
Užíváme jich na jíchu (myšlen silný vývar určený k zesílení polévek a omáček, podlévání mas a k jejich dušení. V dnešním pojetí demi-glace. Pro jíšku, jak ji známe dnes, se dříve používal termín zápražka – pozn. aut.). Jíchu děláme vyvařením kostí a odřezků mas. Kosti se odkrajují též od roštěnek a řízků všelijakých. Kořínky zelenin, cibule, zbytky z drůbeže, telecího či jiného masa se dají na rendlík, přidá se kus másla nebo sádla a dá se vařiti. Delším vařením jíchu vypařujeme a zahušťujeme.

Polévka Minestrone či frittata. Tipy a recepty, jak využít jídlo, které vám zbylo

Sýrovky
Ze zbytků sýra dělají se sýrovky. Jakýkoli sýr, třeba zbytky, svař se stejným množstvím čerstvého másla. Vymaž koflíčky olejem, naplň je svařeným sýrem, postav je do studena a nevyklopuj jich, dokud není zapotřebí. Namaž sýr na kružalky (viz níže) a můžeš podati k čaji nebo k pivu.

Bavlněná polévka
Zbylý hrách hodí se k přípravě takzvané bavlněné polévky. Rozkrájej jednu petržel, celer a mrkev, dej je na rendlík a dus je na másle; přidej k tomu vodu, koflíček hrachu a vař 1,5 hodiny. Přeceď. Dej do hrnečku mouku, rozmíchej ji se sladkou smetanou na způsob řídkého kapání, vraz do ní tři celá vejce, rozkloktej dobře a vlej do přecezené, osolené, vařící polévky. Rozmíchej ji náležitě u ohně.

Bavlněná polévka (ilustrační foto)

Kružalky
Ostrouhej housky od minulého dne, rozkrájej je na lístky, rozpusť ve smetaně trochu cukru a soli, polij kružalky, nenech je však rozmočiti, aby se nerozpadly; pak je obal v rozklepaném vejci a v housce a usmaž je v přepuštěném másle. Dělaly se i slané kružalky – s lososem, sardelemi, ančovičkami, kaviárem – nebo existovaly kružalky s nádivkou z bílých mas: Vezmi dlouhou úzkou housku, vydlab ji, naplň nádivkou z usekané bílé pečeně, sardelového másla a rozkrájených olivek. Hodně ji do vnitřku stlač. Housky nakrájej.

Čtvrtkilový dort
Zbytky bílků hodí se například na čtvrtkilový dort: 1/4 kg cukru moučka, 1/4 kg strouhaných mandlí, 1/4 kg piniových oříšků a hrst strouhané mouky vmíchej do sněhu z osmi bílků. Dej těsto do uchystané formy a peč dort hodinu. Potři dort zavařeninou a citronovým ledem (vezmi naň z poloviny citronu šťávu a potřebný cukr).

Autor:
Témata: polévka, recept, máslo