Plátek na přípravu hamburgeru, který bude do obchodů dodávat specializovaná firma Essento, bude kromě rozemletých moučných červů obsahovat také rýži, mrkev, celer, pórek a oregano. Hmyzí kuličky se budou skládat kromě červů také z cizrny, cibule a česneku a dochucené budou koriandrem.
Francouzská firma vyrábí těstoviny z hmyzu. Dokážou prý nahradit maso |
Neobvyklé produkty budou zatím k dostání v sedmi pobočkách, mimo jiné v Curychu, Basileji, Bernu či Ženevě. Postupně se bude ale počet prodejních míst zvyšovat. Do konce roku chce Coop rozšířit svou nabídku i o další hmyzí výrobky.
Podle spoluzakladatele firmy Essento Christiana Bärtsche má hmyz obrovský kulinářský potenciál, neboť je zdravý, plný živin a jeho konzumace přispívá k udržitelnému rozvoji.
Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) dlouhodobě podporuje konzumaci hmyzu jako dobrého zdroje bílkovin. Už nyní hmyz denně pojídají odhadem více než dvě miliardy lidí, zejména v Asii, Africe a Jižní Americe.
Ve Švýcarsku se mohou od 1. května kromě moučných červů jako potraviny prodávat také cvrčci či sarančata.