130 let

Dnes vaří Valentýn

Česko

Celý rok spolu chodíte na kafe, obědy i večeře, někdy se podaří i snídaně do postele. Proč si Valentýna pořádně neosladit a nezažít něco opravdu speciálního a originálního?

Z ulice vypadá japonská restaurace Samurai (www.sushirestaurace-samurai.cz), otevřená na podzim 2006, docela obyčejně, ale stačí překročit práh a dýchne na vás výjimečná, pro Středoevropany stále velmi exotická atmosféra Východu. Elegantní, vkusný interiér japonského střihu, tichá hudba v pozadí a celkový příjemně nóbl dojem téměř kontrastuje s přátelským chováním obsluhy a standardními, nijak extrémními cenami. Bojíte se, že to na vás bude až moc exotické? Neumíte jíst hůlkami a děsí vás představa syrového masa na talíři? Žádný strach, k dispozici je i běžný příbor a ostatně je normální – a i docela legrace – jíst sushi jen rukama. Navíc, rybí maso tvoří jen asi 70%japonské kuchyně, z toho syrové ještě menší část.

Ale proč je nezkusit, když Samurai nabízí takové delikatesy jako makimono (rýžové rolky s nejrůznější náplní), sashimi (plátky syrových ryb se zázvorem a wasabi) nebo specialitu shabu-shabu, kterou si můžete „uvařit“ sami. Samurai jako jediná japonská restaurace u nás nabízí také teppanyaki – menu, které kuchaři připraví přímo před vašima očima na speciálně upravených stolech. „Nováčkům“ se doporučuje namíchat si z jídelníčku více menších porcí klasických maki, nigiri nebo sashimi a ochutnat co nejvíce různých druhů ryb. Lze vybírat z široké nabídku nebo si nechat poradit od personálu a jídlo pak doplnit pravým japonským zeleným čajem, švestkovým vínem nebo klasickým saké. Velkým výběrem vín a šampaňským Samurai myslí i na konzervativní hosty.

Zamilovaní hladoví

Není třeba zdůrazňovat, že menu je, i vzhledem k přísně dodržovanému způsobu přípravy z původních japonských ingrediencí, naprosto dokonalé, chuťově i vizuálně. Restaurace navíc nabízí kromě normálních stolů také klasické sezení na rohožích tatami pro ty, kteří vydrží delší dobu klečet. Netroufnete si? I tady je alternativa: evropský styl má pod stolem prostor na nohy. Co vám určitě učaruje, pokud bude návštěva japonské restaurace premiérou – a s čím stálí zákazníci budou jistě souhlasit, je netradiční mix pocitů: uctivé, tradiční prostředí je zároveň příjemné a pohodlné. A romantické, takže pro valentýnskou večeři ideální.

Pro klasickou českou kuchyni s prvky té italské i francouzské v kombinaci s non plus ultra romantikou můžete na Valentýna zavítat na vyhlídku, do malostranské restaurace Terasa U Zlaté Studně (www.terasauzlatestudne.cz). Byla otevřena po rekonstrukci před dvěma lety a na novém interiéru se podíleli italští architekti Lorenzo Carmelini a Katrin Herden. Moderní design versus renesanční prvky, fascinující výhled na Prahu a jako doporučení? Status nejlepšího hotelu v servisu na světě podle portálu TripAdvisor. Na dosah ruky jsou navíc zahrady Pražského hradu, ostatně přímý vstup z terasy restaurace kdysi sloužil jako osobní vchod pro císaře Rudolfa II. Víc královsky se asi nikde jinde cítit nebudete...

Co na vás, zamilované hladové, čeká? Ústřice Fine de Claire přelité šalotkovo-bylinkovým dresinkem v řeřichovém závoji, mořský ďas podávaný na jemných domácích špagetách s černým kaviárem a bílým lanýžovým sosem, čokoládové suflé ochucené cointreau s domácí skořicovou zmrzlinou a hlavně: afrodiziakální čaj z růžového zázvoru a čerstvých lístků máty. To aby vás nenapadlo si po večeři zdřímnout! Oslavy Valentýna teprve začínají.

Autor:
  • Vybrali jsme pro Vás