POTŘEBUJEME:
Pro 4 osoby: 700 g dobře uzrálých rajčat 1 zelená paprika 1 červená paprika 2 středně velké cukety 1 větší lilek 2 cibule 2 stroužky česneku 3 lžíce olivového oleje 1 bobkový list špetka cukru, sůl a čerstvě mletý pepř
POSTUP:
Rajčata, cukety a lilek nakrájíme na větší kostky, papriky na proužky, cibuli a česnek nadrobno nasekáme. Ve větší pánvi rozehřejeme polovinu olivového oleje a osmahneme na něm cukety s lilkem dozlatova. Vyjmeme je a dáme stranou.
V té samé pánvi nyní rozehřejeme druhou polovinu olivového oleje, přidáme cibuli, česnek a papriky a krátce osmahneme. Přidáme rajčata, snížíme plamen a promícháme. Po deseti minutách přidáme osmahnuté cukety s lilkem, osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru a bobkový list. Bez pokličky dusíme na mírném ohni 1 hodinu, a je-li třeba, mírně podlijeme horkou vodou. Ratatouille se podává vlažné nebo studené s čerstvým bílým chlebem.
Během vaření je možno jej dochutit čerstvým tymiánem nebo bazalkou, bude pak ještě voňavější. Je možné je přidat na vaječnou omeletu nebo promíchat s rozšlehanými vejci a upéci v troubě anebo promíchat s uvařenými těstovinami a podávat coby salát. Dobře se hodí jako příloha ke grilovaným rybám a jehněčímu masu.
***
4 další rady, jak vylepšit ragú
1 Zeleninové ragú se v italských rukou nazývá peperonata a sestává z cibule a česneku (2 stroužky) osmahnutých na olivovém oleji, k nimž jsou přidány na proužky nakrájené červené a žluté papriky (od každého druhu 3 větší) a posléze rajčata (500 g).
Vše je podušeno doměkka a dochuceno bazalkou a kapary.
2 Ve výbušném Baskicku se kdysi zrodila španělská piperada - k osmahnuté cibulce (1 kg) se přidají zelené papriky nakrájené na proužky (250 g) a rajčata (1 kg) a vše se pozvolna dusí hodinu a půl. Těsně před koncem vaření se do pokrmu vmíchá nadrobno nasekaný a na oleji osmahnutý česnek (2 stroužky).
3 Taktéž španělským pokrmem, tentokrát však z kraje La Mancha, je pisto manchego.
Připravuje se osmahnutím cibulky (4) a zelené papriky (4) na olivovém oleji, dále je přidána cuketa (2 střední) a rajčata (4 velká) a vše je podušeno doměkka. Na závěr se přimíchá klobáska chorizo a šunka (po 100 g), které byly nejprve zlehka osmahnuty na pánvi.
4 Ani Řekové se nedají zahanbit, neboť jejich spetzofai je vyhlášené daleko za hranicemi této krásné země. Sestává z cibulky (2) osmahnuté na oleji, na kterou přijde tamní pikantní klobáska loukaniko, červené papriky (2 velké), rajčata (2 střední) a stroužek česneku. Vše je následně zastříknuto červeným vínem (2 lžíce) a podušeno doměkka.