• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

VÁNOČNÍ PUNČ SE SUŠENÝM OVOCEM | foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Vánoční menu zůstává, kila nepřibereme

Česko
  •   13:07
PRAHA - Sójová mouka se sodovkou místo vejce, želé s granátovým jablkem místo rohlíčků, jogurt místo majonézy. Stačí málo a tučná štědrovečerní tabule se změní v příjemně lehčí variantu.

Z pohledu čistě konzumního bývají Vánoce spíše svátky smaženého, pečeného, cukrů, tuků a hojnosti. Málokdo dokáže plnému špajzu odolat, a tak není náhodou, že po projedených svátcích se hranice nového roku velmi dobře hodí  ke každoročnímu předsevzetí: letos konečně zhubnu. Jenomže je tady ještě jedna varianta – Vánoce, ostatně stejně jako celý nadcházející rok, zkusit prožít zdravě.

A jak nastartovat? Do bramborového salátu jednoduše přidejme více zeleniny, kapra nesmažme, ale pečme, nemlsejme rohlíčky s cukrem, ale třeba želé s granátovým jablkem. Jde jen o to dokázat se přemluvit a zkusit něco nového.

„Například tuku o Vánocích do těla dostáváme podstatně více, než bychom měli. Doporučená dávka je asi 35 % z celkového denního energetického příjmu, tedy asi 60 až 80 gramů. A celou tuto dávku často obsahuje jen jedno vánoční jídlo,“ upozorňuje Mgr. Pavel Suchánek, odborník na zdravou výživu IKEM v Praze.

Autoři: Lidové noviny