Z pohledu čistě konzumního bývají Vánoce spíše svátky smaženého, pečeného, cukrů, tuků a hojnosti. Málokdo dokáže plnému špajzu odolat, a tak není náhodou, že po projedených svátcích se hranice nového roku velmi dobře hodí ke každoročnímu předsevzetí: letos konečně zhubnu. Jenomže je tady ještě jedna varianta – Vánoce, ostatně stejně jako celý nadcházející rok, zkusit prožít zdravě.
A jak nastartovat? Do bramborového salátu jednoduše přidejme více zeleniny, kapra nesmažme, ale pečme, nemlsejme rohlíčky s cukrem, ale třeba želé s granátovým jablkem. Jde jen o to dokázat se přemluvit a zkusit něco nového.
„Například tuku o Vánocích do těla dostáváme podstatně více, než bychom měli. Doporučená dávka je asi 35 % z celkového denního energetického příjmu, tedy asi 60 až 80 gramů. A celou tuto dávku často obsahuje jen jedno vánoční jídlo,“ upozorňuje Mgr. Pavel Suchánek, odborník na zdravou výživu IKEM v Praze.
- 18. prosince 2006 13:07