Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

KONHEFR: Food festivaly každý týden? V Česku už jde pouze o byznys

Jídlo

  6:14
Food festivaly a street food festivaly – začalo jaro a každý den nás v médiích internetu a rádií denně bombardují upoutávky probíhajících food a street food festivalů.

Food festival foto: MAFRA - Tomáš Krist

A mezi food festivaly bych klidně zařadil i většinu farmářských trhů, neboť kde jsou ty začátky, kdy jste si šli na farmářské trhy nakoupit lokální potraviny. Dnes na nich najdete potraviny z celé Evropy a řada návštěvníků se na ně chodí již jen najíst a napít. U těch v Praze nejpopulárnějších osobně nechápu, co návštěvníky láká tlačit se každý týden mezi stovkami lidí. Přijde mi to jako obdoba víkendových návštěv přeplněných obchodních center.

Postupem času se z těchto akcí stal čistý byznys. I my jsme se před lety začali účastnit různých food a street food festivalů, kde jsme se snažili nabídnout a prezentovat věci jinak, než u nás na provozovně. V té době bylo naším největším nepřítelem počasí, které samozřejmě dokázalo výrazně ovlivnit průběh a úspěšnost akce. Dnes je to umístění stánku a termín, když se festivalů sejde ve stejnou dobu několik.

Festivaly prostě frčí, tak se jich všichni snaží dělat co nejvíce. V řadě případů bez ohledu na to, že není dostatek kvalitních účastníků, kteří mají zákazníkům co nabídnout a často na různých festivalech potkáte stále stejné prodejce.

Pokud vidíte farmářské trhy či food festivaly v zahraničí, jste trochu jinde. Hodně specifický je v tomto Londýn, kde je street food úplně jiný pojem. Jak atmosférou, tak provedením, účastníky, nabízenými pokrmy, prezentací. Útočí na vás pestrost, invence, vůně, přátelští prodavači. Úplně vás to vtáhne. Podobné je to, když jdete na farmářské trhy ve Francii. Ta záplava pestrosti lokálních produktů je fantastický zážitek pro každého nadšence.

Jiří Konhefr

Jiří Konhefr se vyučil kuchařem a své vzdělání ještě obohatil absolvováním bakalářského oboru na Vysoké škole hotelové v Praze. Jeho prvním profesním působištěm byla restaurace Harmonia v hotelu Forum Praha, který byl v té době vyhlášen jako gastronomická špička v České republice. Následně vystřídal ještě několik míst, na nichž působil jako kuchař či šéfkuchař. V současné době se plně venuje svému vlastnímu konceptu Food Story v pražské Dlouhé ulici.

A není ve finále český návštěvník festivalů ošizen a lákán na něco jiného? Toť si musí každý zvážit sám. My se účastníme již jen pár vybraných festivalů, kde pro nás má smysl naše prezentace a víme, že náš pořádající partner dokáže zákazníkům připravit dobrý zážitek a zábavu.

Je třeba vybírat, kam se vydáte a kde utratíte svoje peníze. Zda jdete s dětmi či kamarády. Projít si nejdříve celý festival, podívat se, kde, co a jak dělají. Pak se vrátit k tomu, co vás zaujalo a pustit se do toho.

Když se nějakého festivalu účastníme, chodím na něj osobně pracovat. Miluju ty okamžiky, kdy se k nám na stánek vrátí zákazníci 2x i 3x a ochutnávají další věci z naší nabídky. To je pro všechny účastníky ta nejlepší vizitka, že to děláte dobře.

Jídlo pod palbou

Nová rubrika serveru Lidovky.cz. O své názory, zážitky a dojmy z gastronomie se se čtenáři podělí šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář, nejlepší český someliér Tomáš Brůha, šéfkuchař a majitel nově otevřené tržnice v Dlouhé ulici Food Story Jiří Konhefr a nově také blogerka Veronika KOKO Kokešová.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč