130 let
Obrazem

Autorka obalu alba Coldplay vystavuje v Praze. Podívejte se na její kresby

Kultura
  •   12:00
PRAHA - V Anglii žijící česká výtvarnice Míla Fürstová se loni proslavila jako autorka obalu alba Ghost Stories slavné britské poprockové skupiny Coldplay. Nyní jsou její díla k vidění v pražské galerii Miro. Výstava s názvem Graphic Work a podtitulem Coldplay and Beyond potrvá do 30. srpna. Nabízí sedm desítek kreseb, leptů a kombinovaných technik.

„Pro autorku je výstava v Galerii Miro především také začátkem nové etapy. Po téměř dvouleté spolupráci s Coldplay se vrací k naprosto svobodné vlastní tvorbě,“ uvedl v prodejním katalogu Petr Štěpán. Dodal, že dokladem toho je vystavená instalace Zlaté ryby vyletí nad mraky zhotovená přímo pro galerii.

Z výstavy Míly Fürstové v Galerii Miro.
Míla Fürstová na své výstavě v Galerii Miro.

„Snažím se experimentovat s výraznější barvou, která se v leptu vždy složitěji dosahuje vzhledem k tomu, že zinková destička, na které pracuji, vždy barvy tlumí,“ podotkla autorka.

Míla Fürstová (*1975)

Absolvovala Střední umělecko-průmyslovou školu v Praze, poté na pedagogické fakultě psychologii, výtvarné umění a angličtinu. V Anglii absolvovala bakalářský cyklus na University of Gloucestershire zaměřený na problematiku tisku, na který navázala magisterským studiem Royal College of Art. 

Fürstová se v roce 2009 se stala nejmladší členkou Královské akademie západní Anglie v Bristolu. Letos navrhla obálky k britské verzi celosvětově prodávané knižní sérii The Mortal Instruments (Nástroje smrti) od Cassandry Clareové. Její díla má ve svých sbírkách i královna Alžběta II.

Míla Fürstová: Magic I, 2013

Česká grafička a malířka žijící v Anglii prý nad nabídkou vytvořit podobu nového Ghost Stories, trochu váhala. Přesvědčilo ji, až když zpěvák Chris Martin řekl: „Dělej si, co chceš. My ti věříme.“ Příprava díla vzniklého technikou leptu trvala rok a půl. Členy Coldplay na její práci upozornil manažer Phil Harvey, který vlastnil její grafiky zakoupené v londýnské galerii. Podkladem pro křídla, která jsou na obalu desky, se stala grafika Blue Dream III. Na výstavě v Praze si zájemci mohou prohlédnout i koupit také snově působící díla, která byla použita na obalech singlů Coldplay Magic, True Love, Sky Full of Stars a Midnight.

Při práci pro Coldplay vzniklo přes 100 skic. Více než polovina z nich byla autorkou poskytnuta pro nedávnou výstavu Coldplay. Prodej byl ve prospěch charity Kids Company. Pro strahovskou výstavu byla vyčleněna druhá část skic.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK