• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Tomáš Hanák | foto: Lidové noviny

Doporučujeme

Start je u porsche. Divadlo chystá závod Memoriál Romana Janouška

Kultura
  •   13:15
PRAHA - Úprk pražského kmotra Romana Janouška od místa, kde autem srazil ženu, inspiroval herce Divadla Sklep. Rozhodli se, že uspořádají běžecký závod Memoriál Romana Janouška.

Divadlo už podle herce Tomáše Hanáka požádalo pražský magistrát o finanční podporu závodu. Ten nebude obyčejný, ani nikterak náročný. "Závod je určen nejširším vrstvám obyvatelstva a měří proto jen několik desítek metrů," ujistil herec.

Běh by měl odstartovat od vozu Porsche Cayenne, tedy stejného auta, které Janoušek v inkriminované době řídil. Odstavené bude v ulici Pujmanové v Praze 4, na místě, kde podnikatel z vozu vyběhl a snažil se zmizet v přilehlém pankráckém parku. Závodníci, oblečení nejlépe v číšnických rondonech (Janoušek začínal coby číšník), pak musejí na trase splnit několik úkolů.

ČTĚTE TAKÉ:

Nejprve odhodí klíčky od auta a pokračují k určené lavičce, na kterou se posadí a zatelefonují náměstkovi vrchního státního zástupce v Praze, tedy ideálně Liboru Grygárkovi. "Běžci poté musejí vyčkat příjezdu policejní fabie, která
bude každého z nich doprovázet (nikoli pronásledovat!)," přiblížil další průběh netradičního závodu Hanák.

Roman Janoušek jako Forrest Gump:

Pořadatelé myslí i na férovost závodu, plánují proto více kategorií. "Zdatnějším borcům je určena trasa "Cesta domů", která končí až u Janoušků před vraty, v ulici Na lysině v Praze-Podolí," uvedl herec divadla. Závodníci, kteří si příliš nevěří v rychlosti, mohou vsadit na vlastní sílu. Za každou sraženou osobu na trase se jim totiž z výsledného času srazí deset vteřin. 

Bestie pokračuje

Studio Rubín pro změnu pokračuje v divadelní politické satiře. Představení s názvem "Blonďatá bestie II. Blonďatá bestie vrací úder" má být především odezvou na dění a výroky při procesu v kauze údajné korupce uvnitř VV.

ČTĚTE VÍCE: Pokračování politické satiry: Blonďatá bestie se vrací

K Dvořákovi na balkón

Bizarnost celé akce pak doplňuje doporučení divadla pro ty, kteří se závodu nechtějí zúčastnit, ale chtějí ho sledovat. Nejlepší přehled o závodu budou mít držitelé "sousedské" V.I.P. vstupenky. "V cenách od 135.000,- (bez dokladu) jsou k dostání u pana M. Dvořáka, který bydlí hned přes plot vedle Janoušků," odkazují organizátoři k domu Miroslava Dvořáka, šéfa Českého aeroholdingu.

Z Dvořákovy vily bude podle nich vynikající výhled nejen na cílovou rovinku, ale i přímo do oken prezidenta Václava Klause na Pražském hradě. Kdy se běžecký memoriál odehraje, zatím Divadlo Sklep neupřesnilo. Už nyní ale zájemce o účast vyzývají, aby se hlásili na e-mail kolibrik@mazanek.cz

Autor: spa