130 let
Nápad připravit výstavu především z knih a doplnit ji pouze několika...

Nápad připravit výstavu především z knih a doplnit ji pouze několika plastikami, byť z dílny významného umělce, není obvyklý. Galerie Zdeněk Sklenář má však pro tento instalační záměr dobrý důvod. | foto: Galerie Sklenář

Malichovy pastely. V Galerii Sklenář se koná výstava k bibliofilskému vydání knihy Rabíndranátha Thákura

Kultura
  •   15:00
Nápad připravit výstavu především z knih a doplnit ji pouze několika plastikami, byť z dílny významného umělce, není obvyklý. Galerie Zdeněk Sklenář má však pro tento instalační záměr dobrý důvod.

Hlavním tématem expozice je tentokrát představení nově vydané knihy Gítáňdžali bengálského autora Rabíndranátha Thákura. Jednotlivé výtisky číslované série v počtu čtyřicet dva kusů se od sebe liší vevázaným, signovaným originálem Karla Malicha. Dvanáct z nich se navíc honosí koženou vazbou.

Výtvarné vystižení citu a myšlenky

Myšlenka vytvořit ilustrace k tomuto světoznámému dílu, oceněnému v roce 1913 Nobelovou cenou za literaturu a přeloženou naším indologem Dušanem Zbavitelem již v roce 1973, Malicha napadlo v době, kdy radikálně změnil způsob zobrazování svých tehdy již proslulých pastelů. Gítáňdžali znamená v překladu Hrst písní.

Autor: Blanka Frajerová