130 let

Hra měla premiéru na jaře v německém Berlíně a teď s ní Gob Squad a Campo objíždějí celou Evropu – minimálně do té doby, než jim herci odrostou | foto: Gob Squad / Campo

Ahoj, jsem vaše budoucnost a chci dál

Kultura
  •   12:50
VÍDEŇ - Jaké to asi může být, odbýt si život během osmdesáti minut? A být zároveň všem na očích? Divadelníci ze skupin Gob Squad a Campo to vyzkoušeli. Do kostky z polopropustných zrcadel zavřeli sedm dětí a nechali je stínovat svět dospělých. Publikum ani rodiče se nestačili divit.

Jeviště vídeňského divadla Brut tone zatím ve tmě, ale během okamžiku reflektory ozáří podivný pokoj ze čtyř zrcadlových stěn, vybavený jasně červeným kobercem, sedací soupravou a velkou plazmou s videokamerou na stativu. Ve skleněné cele čekají Faustijn, Zoë, Ineke, Martha, Jeanne, Spencer a Gust – vlámští teenageři mezi deseti a patnácti lety –, aby nám řekli něco o sobě, ale hlavně o nás. Ven nevidí.

Průvodcem je předtočený ženský hlas, který dětské performery vybízí k akci. Stejně tomu bude i dnes a zítra v Divadle Archa, kam představení Before Your Very Eyes (Přímo před očima) z Vídně zamířilo v rámci festivalu 4 + 4 dny v pohybu.

zdroj: www.youtube.com

Scéna připomínající vědecký experiment rychle ožívá. Hlas z reproduktorů udílí první úkoly a na dvou velkých projekčních plátnech po stranách pokoje se střídají obličeje herců – ty současné, které snímá živě kamera, a jejich dva roky staré ekvivalenty, předtočené na začátku zkoušek. Účel je jediný – pomocí jednoduchých otázek zjistit, co si v tu chvíli každý z herců myslí, a hlavně jak si představuje svoji budoucnost.

Přímo před očima

Gob Squad / Campo: Before Your Very Eyes
Divadlo Archa, Praha
15. a 16. 10.
V rámci festivalu 4 + 4 dny v pohybu
S českými titulky

Takže zatímco ve dvanácti letech nikdo neměl problém přesně popsat, co znamená štěstí (být slavný bubeník v ještě slavnější kapele), v devatenácti to bude horší (nemuset si měnit spodní prádlo, ležet v posteli celý den nebo si nastěhovat do garsonky dvacet lidí), ve čtyřiceti katastrofa (nekonečně nudně tlachat o dětech, práci a sousedech) a v sedmdesáti to už bude jedno.

I když věk dětské nevinnosti končí s první cigaretou, sexem a mejdany, hra se nejdéle zastaví u středního věku. Zoë, jednu z hereček, zastihne uprostřed jejích čtyřicátých narozenin. Stojí s příšerným účesem mezi hosty, kteří se jí neodváží říct pravdu. Ráda by si po rozvodu zatančila, ale obtloustlí známí se buď přou o značku vína, nebo o mobily. Zkouší to alespoň se svým domácím suši, jenže podle výrazů hostů je ještě strašnější než její frizura. Prostě fiasko.

Hra měla premiéru na jaře v německém Berlíně a teď s ní Gob Squad a Campo objíždějí celou Evropu – minimálně do té doby, než jim herci odrostou

Tak jak to mají dětští herci odkoukané od svého okolí a rodin, protože většina scénáře vznikala z jejich improvizovaných rozhovorů. Však to také jeden z nich přesně vyjádřil: „Dospělým se člověk stane, když nasazuje čepici svému dítěti, pokud jemu samotnému je zima.“ A biologické hodiny ve zrychleném tempu běží dál...

Kdo pro koho hraje?

Hra měla premiéru na jaře v Berlíně a teď s ní Gob Squad a Campo objíždějí Evropu – alespoň do té doby, než jim herci odrostou. I když platí pravidlo, že děti a zvířata na jeviště nepatří, německý deník Süddeutsche Zeitung inscenaci pasoval na „nejkrásnější a nepravdivější hru roku, minimálně pro ty po čtyřicítce“.

Gob Squad je německo-britská skupina, která vznikla před 17 lety během studentské výměny a od té doby připravuje netradiční multimediální projekty propojující fikci s realitou na skutečných místech, jako jsou stanice metra nebo kanceláře. V tomto případě se připojili k Belgičanům Campo, kteří už mají s divadlem, kde děti hrají pro dospělé, svoje zkušenosti. „Příště to otočíme,“ plánuje jedna z režisérek Johanna Freiburgov. „Důchodci budou hrát pro děti.“

Autor: Pavel Vokatý