• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
Maciuchová na této scéně vystoupila už více než stokrát ve stále uváděné...

Maciuchová na této scéně vystoupila už více než stokrát ve stále uváděné inscenaci Růžové brýle. | foto: Jan Malíř

Lahůdková Olinka nebo žárlivá Blažejová. Připomeňte si nejznámější role Hany Maciuchové

Kultura
  •   12:48
PRAHA - V úterý 26. ledna zemřela ve věku 75 let populární česká herečka Hana Maciuchová. Prosadila se v seriálech a televizních filmech. Připomeňte si její nejznámější role.

Krkonošské pohádky (1974-1984)
Režie: Věra Jordánová


Anče, Kubo, Hajnej! Když Trautenberk zavolá, musí se poslouchat. Právě role temperamentní dívky Anči z populárních Krkonošských pohádek zajistila Maciuchové oblíbenost u mladých i starších diváků. Z populárního hereckého ansámblu je ale dnes naživu už jen herec Jaroslav Satoranský, představitel Kuby.


Chalupáři (1975)
Režie: František Filip


V populárním seriálu si Maciuchová zahrála poněkud naivní kadeřnici Vlastu. Tvořila seriálový pár s hercem Jiřím Schmitzerem. „Vlasta byla samozřejmě dívenka do jisté doby nepolíbená, taková naivní, prostě typická součást Chalupářů,“ vzpomínala herečka na Vlastu v rozhovoru pro Blesk.

Žena za pultem (1977)
Režie: Jaroslav Dudek


Lahůdková Olinka, ta rozproudí zábavu v každé prodejně potravin! Postava Hany Maciuchové byla v tomto normalizačním seriálu zobrazujícím „krásy“ socialistického konzumu jednou z nejoblíbenějších. Byla totiž vtipná a pohotová.

Nemocnice na kraji města (1977-1979)
Režie: Jaroslav Dudek


Role Blažejové, žárlivé manželky doktora Blažeje, byla úplný opak Lahůdkové Olinky. „Bylo pro mě tak zajímavé hrát, že jsem dostávala i různé a zvláštní reakce od diváků. Byly velmi vyhrocené. Někdo mně například napsal: ‚Seberte své děti, kufr a odejděte od toho ku*evníka.‘ Jiní mně psali: ‚Jak můžeš komplikovat život takovému úžasnému lékaři? Vypadni!‘“ vzpomínala Maciuchová v rozhovoru pro Český rozhlas.

Člověk proti zkáze (1989)
Režie: Štěpán Skalský

Zahrát si Olgu Scheinpflugovou, manželku jednoho z největších českých literátů, rozhodně není jednoduchý úkol. Maciuchová ho nicméně zvládla skvěle. Velkou zásluhu na tom má i její herecký partner Josef Abrahám v roli Karla Čapka. 

Ulice (2005-)
Režie: Dušan Klein, Otakar Kosek, Juraj Deák, Ondřej Kepka, Milan Růžička a další

Miriam Hejlová je gymnazijní profesorka, vdova a matka Jaroslava Hejla (Martin Hofmann). Scenáristé ji do života poslali několik mužů a nakonec ji odeslali na cestu kolem světa. Od té doby v seriálu nevystupovala. 

Autor: Jaroslav Totušek