130 let

Snímek Spaceballs (1987). | foto: Metro Goldwyn Mayer

Parodie ostrá jako dešvorc. Spaceballs se možná po třiceti letech dočkají pokračování

Kultura
  •   6:00
Dešvorc, Lone Starr nebo Tmavá Helma. Snímek Spaceballs (česky někdy překládán jako Vesmírná tělesa) režiséra a komika Mela Brookse před třiceti lety zparodoval Star Wars. Bill Pullman, představitel Lone Starra teď v rozhovoru ke třicetiletému výročí poodhalil zákulisí natáčení. Zároveň se objevily informace o tom, že se u studia Metro Goldwyn Mayer nejspíše plánuje pokračování.

Princezna Vespa (Daphne Zuniga) se na vdavky ještě rozhodně necítí. Když jí její otec král Roland představí jejího nastávajícího, prince Vália, Vespa se rozhodne déle v království nezůstávat. Popadne pár (desítek) nezbytných zavazadel a ze své rodné planety Druidia uteče. Toho se rozhodne využít vesmírný zloduch Temná helma (Rick Moranis) a princeznu zajmout jako rukojmí. Zachránit z jeho spárů ji může pouze Lone Starr (Bill Pullman), vesmírný kovboj se smyslem pro dobrodružství a pochybnými hygienickými návyky. Asistuje mu přitom jeho rezavý vesmírný karavan a věčně hladový psočlověk Blaf. Spolu se musí vydat na planetu Spaceball, které šéfuje proradný prezident Skroob (Mel Brooks). Jenže i Lone Starr s Blafem mají své postranní motivy...

Snímek Spaceballs (1987).
Snímek Spaceballs (1987).

Han zůstal sólo. Odešli režiséři samostatného filmu o legendě Star Wars

Od premiéry snímku uplynulo v sobotu 24. června přesně třicet let. Bill Pullman se ve slavnostním rozhovoru pro magazín The Hollywood Reporter rozpovídal o zákulisí natáčení. Mimo jiné prozradil i to, že se při hraní musel řídit radami režiséra Brookse, protože Star Wars, zdrojový materiál, před samotným natáčením nikdy neviděl. Podle Pullmana se Brooks staral o zdraví svých herců - věřil tomu, že modrá plátna, na která se přidělávaly triky, jsou špatná pro zdraví očí. Herci, kteří před nimi stáli, si museli dávat pravidelné a dlouhé přestávky.

Zároveň na veřejnost pronikají informace o tom, že Mel Brooks vyjednává se studiem Metro Goldwyn Mayer o natočení pokračování. Vzhledem ke vzrůstající popularitě Star Wars se to jeví jako logický krok.

zdroj: www.youtube.com
Autor: Jaroslav Totušek
  • Vybrali jsme pro Vás