130 let
Dvojalbum nabídne záznam z posledního osobního setkání Voskovce a Wericha.

Dvojalbum nabídne záznam z posledního osobního setkání Voskovce a Wericha. | foto: Reprofoto

Poslední setkání Voskovce a Wericha vyjde na CD

Kultura
  •   14:05
PRAHA - Dosud nepublikovaný záznam z posledního setkání Jiřího Voskovce a Jana Wericha ve Vídni v polovině 70. let vydá tento týden Supraphon. Na kompaktní desce nazvané Poslední forbína tak bude po 38 letech zveřejněn jejich vzkaz budoucím generacím.

Bylo to na podzim roku 1974, kdy se ve Vídni, v domě mecenáše Herberta Turnauera, sešli na tři týdny Jiří Voskovec a Jan Werich. Čtyři večery věnovali u magnetofonu nahrávce vzpomínek a upřesňování důležitých okamžiků svého života.

"Patnáct minut z tohoto vzpomínání už vyšlo v polovině 70. let v USA na dlouhohrající desce Relativně vzato. Nyní vychází záznam téměř kompletní na dvou CD. Unikátní rozhovor je o to cennější, že Voskovec s Werichem se tehdy setkali naposledy osobně," uvedll mluvčí Supraphonu Vladan Drvota.

Vzpomínky na Masaryka i na Fučíka

Zásadními tématy této jejich "poslední forbíny" jsou vzpomínky na mládí a studia, Werichovo totální zklamání z nemožnosti cokoliv v době normalizace v Čechách publikovat a jakkoliv se uplatnit, vzpomínky na Jana Masaryka a Julia Fučíka a radost z toho, že fenomén zvaný Osvobozené divadlo oslovuje další generace mladých lidí, kteří znají zpaměti předscény, písničky i celé pasáže z her slavné dvojice.

Pomník Jiřího Voskovce a Jana Wericha v Praze na Olšanech

Jan Werich zemřel 31. října 1980 ve věku 75 let, Voskovec ho v USA přežil o pouhých osm měsíců. Dvě slavné postavy českého i světového divadla se mohly v Praze setkat až po listopadu 1989, kdy byla na Olšanech po boku Jana Wericha a členů rodiny uložena urna s Voskovcovým popelem.

Autor: ČTK