130 let

Prodaná nevěsta | foto: ND

Premium

Recenze

Nová Prodanka trefila kozla. Proč někteří diváci z Národního divadla odcházeli a po představení bučeli?

Na co do divadla
  •   17:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Národní divadlo nahradilo bezmála čtvrt století starou inscenaci Prodané nevěsty novým nastudováním dirigenta Jaroslava Kyzlinka a režisérky Alice Nellis. Na výsledek se hodí rčení „trefit kozla“, jehož maketu se Kostýmní výtvarnice – do inscenace přidaná němá postava – snaží vnutit při hře na studování opery další doplněné němé postavě Režiséra.

Když Alice Nellis v roce 2011 „vtrhla“ do světa opery inscenací Glassových Les enfants terribles, zazářila jako meteor. Její další režie Kašlíkova Krakatitu sice už takovou energii neměla, ale organicky do ní zapojila další vrstvy příběhu a filmové dotáčky. V inscenaci Mozart a ti druzí pak uplatnila svůj smysl pro hravost a grotesku. Na Prodanou nevěstu nyní naroubovala proces přípravy inscenace tak tvrdošíjně, že si všechny předváděné nesnáze, které zkouškový proces v divadle přináší, s operním příběhem Jeníka a Mařenky jen vzájemně překážely.

Propojení děje inscenovaného díla se soukromými životy interpretů v civilu a při zkouškách je koncept, který nejvíc proslavil Carlos Saura svou Carmen. V opeře ho u nás třeba před pěti lety v Brně vtipně použila režisérka Magdalena Švecová, když Nápoj lásky inscenovala jako natáčení této opery ve filmovém ateliéru. A známe ho také přímo z Prodané nevěsty. I u nás byl předloni dostupný záznam z Garsingtonského festivalu, na němž přenesli děj do komunity anglického městečka roku 1957, která operu nacvičuje pro místní slavnost.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: Helena Havlíková