130 let
Mašínovi: Ve stínu šibenice.

Mašínovi: Ve stínu šibenice. | foto: UNIVERSUM

Riskantní útěk. Nová kniha o bratrech Mašínech nabídne i dosud nezveřejněné fotografie

Kultura
  •   18:00
PRAHA - U nakladatelství Universum vychází kniha Vladimíra Mertlíka Mašínovi: Ve stínu šibenice. Je složená z publicistových rozhovorů s Josefem Mašínem, Zdeňkou Mašínovou a dalšími. Ilustrují ji fotky z rodinného alba.

Jak to s bratry Mašíny skutečně bylo? Čtenář si musí udělat obrázek sám, ale k úsudku by mu mohla dopomoci nová kniha rozhovorů s jejich nejbližšími a lidmi, kteří stejně jako oni byli svědky komunistického teroru. 

„Celých dvanáct let během naší korespondence a schůzek na různých místech Evropy mi zároveň trvalo hledání způsobu, jak k příběhu bratří Ctirada a Josefa Mašínových i ostatních členů skupiny a jejich rodin říct něco, co ještě řečeno nebylo,“ uvádí v úvodu knihy Mertlík. 

„Otevřené rozhovory s těmi, jichž se jeden z nejsilnějších příběhů českých dějin 20. století týká, ukázaly, že utrpení přátel i rodin hrdinů bylo stejně osudově kruté a dramatické, jako cesta a osudy hlavních hrdinů příběhu,“ dodává. 

„Večer 12. dubna 2019 mi otevírá vůdčí osobnost skupiny. Josef Mašín, dveře svého domu v Santa Barbaře. Dalších pět dnů a nocí naslouchám intimním vzpomínkám na dosud skryté souvislosti cesty na severozápad, na dějinné události doby i reflexe a komentáře dnešního světa,“ uzavírá.

Autor: jto